Кати Ууд се завърна – ETF-ите ѝ добавиха над 1 милиард долара за ден

Критиките към някои решения на Ууд не попречиха на доброто представяне на новият ѝ космически ETF

17:12 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Два от борсово търгувани фондове на кати Ууд добавиха около 1 милиард долара за един ден тази седмица в категорична демонстрация на лоялност на инвеститорите към известния основател на Ark Investment Management.

Водещият Ark Innovation ETF (ARKK) отчита прилив на капитал от рекордните 717 милиона долара във вторник, докато фондът Ark Space Exploration and Innovation  (ARKX) привлече 281 милиона долара при дебюта си, показват данни, събрани от Bloomberg.

ARKX записва един от най-добрите дебюти на ETF, който проследява американски и световни компании, ангажирани с изследване на космоса и иновации.

Водещият фонд

Водещият фонд на Кати Ууд отбеляза най-голeмият приток на капитали в историята си. Графика: Bloomberg

Това се разглежда като ключов тест за привлекателността на предложенията на Ууд след налколко волатилни месеца. Преди притока на капитали от тази седмица, основният фонд на Ark отчете пет поредни дни на изходящи потоци - най-дългия подобен период в историята си.

„Това показва, че инвеститорите са готови да скочат отново след падането от върха“, каза Атанасиос Псарофагис, анализатор на ETF-и в Bloomberg Intelligence. „Можете да видите, че някои инвеститори са били скептични, защото през този период е имало дни на изходящи потоци, но в по-голямата си част търсенето все още остава силно“, каза той.

Инвестиционната стратегия на Ark и успехът в привличането на нови парични средства предизвика големи залози за малките компании, което поражда безпокойство, че компанията упражнява огромно влияние върху акциите, които притежава. Ууд зареди с нови боеприпаси критиците си миналата седмица с декларация, която премахна клаузите за проспект, ограничаващи рисковете за експозициите на ETF-ите.

Това обаче не попречи на космическия фонд - първият нов ETF на Ууд от две години насам. Най-голямото притежание на ARKX са Trimble Inc. и друг фонд Ark, наречен 3D Printing ETF, с тежести съответно от 8,6% и 6%. Други големи залози включват Kratos Defense & Security Solutions Inc., L3Harris Technologies Inc. и JD.com Inc. Фондът има за цел да инвестира поне 80% от активите си в космическата индустрия.