В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дигиталният юан ще се превърне в тревога за САЩ

Алисия Гарсия-Хереро - главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион, В развитие, 27.04.2021

14:56 | 27 април 2021
Обновен: 14:57 | 27 април 2021
Автор: Николета Рилска

САЩ ще трябва да се разтревожат от дигиталния юан на Китай в даден момент, но това не се случва сега. Все още в света на плащанията юанът си остава само в Китай. Това заяви Алисия Гарсия-Хереро - главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гарсия-Хереро отбеляза, че именно зависимостта на Китай от долара е сред водещите причини страната да бърза с въвеждането на дигиталния юан.

“Дигиталният юан ще бъде използван много повече като валута за плащания... Инвестициите в него обаче ще отнемат доста време”.

Според госта дигиталният юан може да има много предимства за Китай, включително фактът, че той ще бъде конвертируем, а конвенционалният не е.

По нейни думи основната слабост на долара е, че той е зависим от всички останали валути. “САЩ са най-големият световен длъжник. В даден момент трябва да се осъзнае, че това е тяхната природа”, изтъкна Гарсия-Хереро.

“Високият потенциал за растеж на САЩ за момента се изплаща и дефицитът се покрива с лекота”.

По отношение на дигиталния долар експертът посочи, че много ще зависи от това как той ще бъде замислен. Тя обясни, че голямо значение имат различните степени на неприкосновеност на дигиталните валути.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.