В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ангажиментът на Фед подкрепя европейските акции

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 08.04.2021

15:37 | 8 април 2021
Обновен: 15:37 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции бележат ръст в региона. Това се дължи на ангажимента на Федералния резерв за поддържаща политика, увеличавайки оптимистичните настроения сред инвеститорите. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

"Европейският индекс Stoxx 600 отчита покачване с 0,6%, достигайки рекорд. Акциите на Anglo American поскъпват с повече от 3 на сто, след като компанията отдели южноафриканското въглищно звено".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че по време на последната среща на представителите на Фед са постигнали консенсус относно необходимостта първо да се отчете по-голям напредък във възстановяването преди да намалят мащабната си програма за изкупуване на облигации.

"Централните банкери омаловажиха инфлационните рискове, твърдейки, че неотдавнашният скок в доходността по американските ценни книжа отразява по-силни перспективи за растеж. Трейдърите вече са наясно с очакваното увеличение на лихвените проценти до края на следващата година".

"На валутните пазари британската лира поскъпва за първи път от три дни спрямо значително по-слабия долар. Това е в резултат на подобряването на темпа по ваксинация в страната", заяви Юън Потс.

"Цената на суровия петрол намалява, след като новините за ръст на новозаразените от Индия до Япония подкрепиха перспективите за бавно възстановяване на потреблението. През последните седмици суровият петрол в Ню Йорк продължава да се търгува за 60 долара за барел".

"Поредицата от положителни икономически данни, особено от САЩ,  стимулираха нагласите въпреки новите ограничения в страната. Фючърсната върху WTI поевтиняват с почти 1%, търгувайки си близо до 59 долара за барел", допълни още Потс.

Целия коментар вижте във видео материала.