В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Делът на чуждестраните инвеститори на турската борса намалява до близо 43%

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 07.04.2021

15:05 | 7 април 2021
Обновен: 15:05 | 7 април 2021
Автор: Александра Попова

Турската лира се задържа стабилна спрямо долара, като в момента се търгува на 8,1 за долар. Това заяви Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"По-рано тази седмица видяхме ускоряване на инфлацията за шести пореден месец с над 16%, което увеличи още повече натиска върху новия гуверньор на централната банка да поддържа строга парична политика".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че доходността по 10-годишните държавни облигации е малко над 18%.

"Borsa Istanbul бележи спад за втори пореден ден на фона на ниския чуждестранен интерес. Делът на чуждестранните инвеститори е спаднал до 42,6%. Въпреки това наблюдаваме по-силен интерес от страна на местните купувачи на акции, което помогна за нарастване на индекса с 50% за последната година".

"Междувременно ежедневните случаи на коронавирус в Турция достигнаха рекорд, месец след като правителството премахна част от мерките за социално дистанциране. Новите случаи достигат 50 000 на ден, което е пет пъти повече от март. Досега малко над 7 милиона души са били ваксинирани и двете дози от ваксината. Повечето от тях са се ваксинирали с китайската Sinovac", каза Симин Демокан.

Целия разговор гледайте във видеото.