В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Избирателната активност ще определи легитимността на изборите

Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч, В развитие 05.03.2021

16:03 | 5 март 2021
Обновен: 16:03 | 5 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Всеки четвърти смята, че изборите ще бъдат манипулирани. Това заяви Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Иска ми се да се събудим в една действителност, в която гражданите са убедени в честността на своя вот. И че тези, които ще излъчат следващия парламент, ще бъдат наистина изборът на хората“, казва Димитрова.

Според нея основният фокус на тези избори ще бъде върху избирателната активност.

„Изследването ни показва 52% желание на хората да гласуват. Ръст от 3% наблюдавахме буквално през последните дни на проучването след появата на листите, които тази година предизвикаха ръст на интереса“.

По думите й нагласите рядко остават такива, каквито са в началото на предизборната кампания.

„Това е важен момент, защото никой не знае в ситуация на пандемия как ще се повлияе избирателната активност, как ще се развият страховете на хората. Говори се вече за едно увеличаване на случаите на Covid около 4 април.“

„Колкото по-слаба е избирателността, толкова по-слабо легитимни изглеждат изборите. И то особено в ситуация, която по всичко личи, че трудно ще се състави правителство“, допълва Димитрова.

Данните от проучването показват преднина на ГЕРБ пред БСП с около 5%. Сериозна битка се очаква за третото и четвъртото място между „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и Движението за права и свободи (ДПС).

„Демократична България печели около 6%. По-несигурното поле е коалицията на Мая Манолова и ВМРО - малко над 4%. Важни са тези политически партии, защото в зависимост от това дали ще прескочат бариерата или не, ще зависят и възможностите за съставяне на правителство“, коментира още гостът.

Според Димитрова е възможно да се окаже, че интрига ще има между първия и втория ешелон в ситуация, в която БСП евентуално продължи да намалява своята електорална подкрепа и тогава много близки може да се окажат нейните проценти до партиите на трето или четвърто място.

„За всяка една страна е важно да има силна управляваща партия, но и силна опозиция – тя е важна за всяка една демокрация. Отсъствието на силна опозиция е проблем в едно държавно управление за гражданите, защото най-силният контрол се упражнява най-силно в парламента“, коментира тя.

„В момента, в който БСП отстъпи от основни пунктове на европейската социалдемокрация, тя загуби и собствената си битка. Ние не виждаме една идеологическа консистентност. Партията отстъпи от ключови теми, които се изразяват от по-младите хора“.

По думите на Боряна Димитрова БСП вече се е затворила трайно във възрастовата група над 60 години.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.