В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ваксинацията донесе светлина в края на тунела за Великобритания

Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, В развитие, 03.03.2021

14:06 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Има светлина в края на тунела за британската икономика и тя се вижда в два различни пазара. Първият е капиталовият, като забелязваме поскъпване на паунда. Второто проявление на този оптимизъм е поскъпването на акциите от индекса FTSE 100. Това заяви Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

 „Устойчивостта на данните и икономическите нагласи също се подобряват. Всичко това се дължи на един огромен фактор, който е напредъкът на кампанията за ваксиниация“.  

По думите на Аслам британската икономика все още е изправена пред големи предизвикателства, тъй като страната все още не е усетила пълния ефект на Brexit.

„Мисля, че голяма част от икономиката все още е на командно дишане. Все още не усещаме колко хора са без работа, защото правителството плаща заплатите им, освен това се очаква и повишаване на корпоративния данък“.

„Цената на инфлацията все още не е твърде висока, но всяко едно увеличение се дължи на няколко фактора – номер едно са стимулите, номер две е паричната политика и третият е възстановяването в почти всички сектори“, заяви гостът.

„За сега Английската централна банка не е дава признаци, че се притеснява за доходността по държавните  облигации и  няма да въвежда отрицателните лихви“, каза още Аслам.

„Очаква се оскъпяване на паунда спрямо валутите на Г-10… Има ротация в акциите. Все повече инвестиции се насочват към имотния пазар и тъй като повече сектори ще отворят през следващите месеци се очаква поскъпване на акциите на авиационните и туристическите компании“.

„Възможно е големите търговски обекти да бъдат превърнати в офиси или жилищни сгради“, заяви Аслам.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие” може да видите тук.