В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Международният туризъм ще се възстанови напълно едва през 2024 -2025 г.

Дейвид Скоусил, член на FINN Partners Travel Advisory Board и бивш президент и изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм, В развитие, 23.02.2021

14:48 | 23 февруари 2021
Обновен: 14:48 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

В последните 40 години глобалният туризъм расте всяка година с 4%, като се изключат периодите, свързани с Иракската война и Глобалната финансова криза. Пандемията нанесе ужасен удар, но съм положително настроен, че индустрията ще се възстанови. Но това ще бъде дълъг процес и няма да има пълно възстановяване до 2024 – 2025 г. Това заяви Дейвид Скоусил, член на FINN Partners Travel Advisory Board и бивш президент и изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (World Travel & Tourism Council), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му възстановяването на туристическия поток ще стане чрез двустранни споразумение и тестване на пътниците преди да тръгнат и при пристигането им на дадено място, като процесът ще бъде подкрепен и от ваксанизационните паспорти.  

„Възстановяването ще стане страна по страна, защото системата на ООН напълно се разпадна и всяка страна договаря сама подобренията на условията за туристическата си индустрия“.

„Печелившите след две-три години в авиоиндустрията ще бъдат нискотарифните компаниите, докато печалбите на големите авиокомпании ще зависят от възстановяването на бизнес пътуванията“, заяви Скоусил.  

„Прогнозата ни за бизнес пътуванията е по-лоша от тази за туристическите, тъй като очакваме вторите да е възстановят много по-бързо заради търсенето на почивки. От друга страна, бизнесът свикна да има срещи и да извършва операциите си с помощта на видеоконференции. Затова експертите смятат, че бизнес пътуванията ще се върнат, но не на предишните нива от 2019 г.“

„Когато имаме ваксинизационен сертификат за Covid, пътуванията ще се нормализират както и преди пандемията“, каза гостът.  

„Условието хората да пътуват е тестване и много държави ще приемат хора само с отрицателни тестове за дълго, поне докато стигнем до етапа, когато повечето страни ще са ваксинирали около 80% от населението си“.

„Хората вече все повече почиват близо до дома и в средносрочен и дългосрочен план вътрешният туризъм ще продължи да расте. От друга страна, когато летенето се възстанови от входящия туризъм ще се възстановят и градските центрове“, прогнозира Скоусил.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.