В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Събитията на седмицата: Ваксинацията набира сила, а Тръмп си отива

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 11.01.2021 г.

14:41 | 11 януари 2021
Обновен: 14:46 | 11 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

През изминалата седмица фокусът на обществеността беше насочен към две основни теми – ваксинацията срещу Covid-19, която постепенно набира скорост в различните държави и увеличаващия се натиск върху американския президент Доналд Тръмп. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Великобритания съобщи, че може да достигне 2 млн. ваксинирани на седмица, като сред получилите първата дози вече са и кралица Елизабет и нейният съпруг принц Филип. Междувременно Израел е абсолютният лидер в това отношение, като започна да дава и втори дози на възрастните граждани и страната вече е ваксинирала почти 20% от населението“, коментира Попов.

Към момента в България досега са ваксинирани с първата доза близо 15 000 медицински лица, а на 13 януари очакваме страната да получи ваксините и на другия производител – Moderna.

„По отношение на вътрешнопартийните теми тази седмица президентът Румен Радев заяви, че според него гласуване по пощата е напълно възможно що се касае до провеждането на изборите тази година в пандемична обстановка.“

Главният редактор на Investor.bg коментира и другата актуална тема, свързана със ситуацията в САЩ.

Освен технологичните гиганти Twitter и Facebook, компанията PayPal също е деактивирала акаунтите на някои групи привърженици на Тръмп, които са използвали финтеха за парични преводи, за да координират действията на протестиращите на Капитолия.

„Расте натиска върху Доналд Тръмп, като днес се очаква да стартира втори опит за импийчмънт, макар и само 10 дни преди изтичането на мандата му. Ако процедурата успее, Тръмп ще загуби правото си да се кандидатира за президент отново през 2024 г.“, допълва Попов.

„През настоящата седмица се очаква в четвъртък Байдън да представи нов пакет от стимули за икономиката, като се предполага, че еднократните стимули за американците ще се повишат, като местния бизнес също ще получи повече подкрепа“.

Целият разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологите четете на Investor.bg