В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Потребителите се жалват най-много за отменени полети и провалени почивки в условията на Covid-19

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, В развитие, 15.09.2020

14:05 | 15 септември 2020
Обновен: 17:11 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Потребителските жалби по време на пандемия най-често са свързани с желанието на хората да си възстановят средства за вече закупени билети. Много хора се оплакват от провалени почивки, по-малък е броят на жалбите, свързани с провалени събития, концерти и изложби. Това заяви Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Жалбите намаляват от началото на пандемията, но не чувствително”, посочи Спасова. 

Тя обясни, че в случай на отменен полет, както и при невъзможност за посещение на дадено място или събитие, потребителите трябва да се свържат първо с търговеца и ако не получат отговор, могат да се обърнат към Европейския потребителски център за съдействие. “Центърът има възможност за различни ходове”, добави Спасова. 

“Важно е да се има предвид, че заради огромното количество жалби, процесът понякога отнема седмици и дори месеци”. 

Експертът посъветва потребителите да проверяват внимателно - възможно най-близо до датата, на която трябва да пътуват - дали мястото, което са си избрали е отворено, има ли изискване за карантина. 

“Необходимо е хората предварително да проучат с голямо внимание посоката, в която искат да се отправят, за да могат наистина да пътуват”. 

По думите на госта, имайки се предвид ръста на онлайн търговията в този период, проверката на търговците също е от голяма важност, за да се избегнат евентуални проблеми в бъдеще. 

Спасова посочи, че в началото на пандемията е имало и жалби, свързани с маски и защитни предпазни средства, но те са по-скоро изолирани случаи. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.