В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Расте влиянието на възобновяемите източници на енергийния пазар

Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 09.09.2020

15:17 | 9 септември 2020
Обновен: 15:25 | 9 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Наблюдава се възстанояваване на цените на енергийната борса, въпреки че те все още не са достигнали предкризисните нива от 105-112 лв. Това не се дължи на икономическото възстановяване, а на съвсем различни фактори. Сред тях най-вече е нарастващо влияние на търгуваната енергия от възобновяеми източници, която започва да влиe на цените. Te към този момент се движат в рамките на регионалните - около 50 евро.Това заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако имаме по-голямо количество енергия от възобновяеми източници, очакваме по-ниска цена на енергията на борсата. "

Гостът заяви, че количествата, които се търгуват, остават почти непроменени спрямо миналия месец. Около 50% от потреблението в страната се осигурява от борсата, което е много добра тенденция.

"Предстоящото излизане на стопански клиенти на свободния пазар допълнително ще стимулира пазара", заяви Кискинов. 

"С този процес най-добре ще се справят традиционните доставчици, но търговците на енергия в момента полагат огромни усилия, за да могат да поемат десетките хиляди клиенти. Цените варират около 100-105-120 лв., но те са оправдани, тъй като търговецът си прибавя марж за печалбата и такъв за разходите. Печалбата от един среден или малък търговец може да е в диапозона от 1-2 лв."

"По отношение на пазара на газ се наблюдава раздвижване и по-високи нива на газов хъб "Балкан", като причината е, че се изнася газ за Румъния, където има по-голямо търсене", посочи Кискинов.

Още за коментара на Николай Кискинов във връзка с енергийния и газов пазар, както и за неуспешния опит за търг на ТЕЦ-Варна може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.