В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

IfW: Възстановяването на търговията в ЕС ще е по-бързо от останалите региони

Проф. д-р Ролф Лангхамер, главен експерт в Института за световна икономика в Кил, В развитие, 04.09.2020

12:39 | 4 септември 2020
Обновен: 17:16 | 4 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Световната търговия е по-устойчива на възстановяване спрямо 2008 г. Това се дължи на координацията и преориентацията на глобалните снабдителни вериги. Тези вериги в силно интегрирани региони като Европейския съюз (ЕС) се представят по-добре спрямо останалата част от света, където ситуацията е по-различна, като страни в Южна Америка, Африка и Азия. Възстановяването в ЕС ще е по-бързо, отколкото в другите региони. Това заяви проф. д-р Ролф Лангхамер, главен експерт в Института за световна икономика в Кил (IfW), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

На този фон според проф. д-р Лангхамер е важно и възстановяването на Китай и САЩ. "Китай се представя добре по отношение на растежа си. САЩ са в предизборна кампания и несигурността е голяма", уточни той.

"Германия все още е експортно ориентирана. Тя, като отворен пазар, разчита на износа на индустриални машини. Вътрешното търсене, публичните услуги и частното потребление стават все по-важен фактор за икономическия растеж в страната".

По думите на госта стабилното в момента евро е временна тенденция.

"Търговската система е в сериозна криза. Възстановяването на стоките зависи от поведението на инвеститорите и потребителите, а услугите ще станат "лице в лице"".

По темата за проучването за универсалния базов доход в Германия Лангхамер коментира, че дебатът е дългогодишен и представлява мащабно изследване. "Ще бъдат избрани 1500 души, 120 от тях ще получават 1200 евро на месец в продължение на 3 г., а останалите - 1380 евро, и ще играят ролята на контролна група", подчерта той.

Целта на проучването според госта е проследяване на евентуалните промени в икономическото и социалното поведение на въпросните участници, дали ще станат креативни и ще се грижат ли повече за доходите си. Той отчете и критиките от страна на германското правителство в тази посока. Това проучване, допълва проф. д-р Лангхамер, съвпада с новото течение - наративна икономика.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.