В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо се топи балканското население?

Доц. Елица Димитрова, Институт за изследване на населението и човека при БАН, В развитие, 02.09.2020

13:39 | 2 септември 2020
Обновен: 16:55 | 2 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Населението на балканските страни се топи заради това, че една част от тези страни преживяват кризисен период на преход към изграждане на институции и система, свързана с развитие на пазарната икономика. Икономическата криза и бавният процес на възстановяване дават отражение върху демографските процеси. Това мнение изрази доц. Елица Димитрова, Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Наблюдава се процес на спад на раждаемостта, включително сред страни с традиционно висока раждаемост като Косово, Албания, Турция. Наблюдават се и процеси на интензивна миграция за намиране на по-добра работа".

"В България доскоро раждаемостта беше на ниско ниво. Последните тенденции регистрират 1.6 коефициент на плодовист", уточни Димитрова. Тя направи паралел със страни като Гърция и Хърватска, където раждаемостта е по-ниска от тази в България. "Същевременно има различия в остаряването и смъртността на населението", добави тя.

Придобиването на гражданство по думите на доцент Димитрова е по-малкият проблем в случая. От нейните дума стаав ясно, че често пъти демографските въпроси се политизират в страни със социални и етнически различия.

"Младите хора предпочитат да изграждат семейства и да работят в други страни извън региона – това се отразява върху всички сфери на обществото".

Елица Димитрова застана зад тезата, че населението ни след 30 г. ще продължи да намалява, а темповете зависят от политиките и ефективността за справяне с демографските спънки. "Живеем в бързопроменящ се свят. Прогнозите подлежат на ревизия. Всичко зависи от това какви са дефицитите на пазара на труда, квотите за работници с чуждестранен произход, както и от политиките за адаптиране на мигрантите. Икономическата миграция почива на принципа на разликата в икономическите условия между приемащите и изпращащите страни", уточни тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.