В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Николай Майстер: Дълговата криза вече се случва

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, В развитие, 21.08.2020

12:39 | 21 август 2020
Обновен: 09:16 | 22 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Дълговата криза на пазарите вече се случва, макар че много хора още не разбират, заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Печатането на пари, с които да се купува държавен и коропративен дълг, изглежда, че може да доведе до инфлация, но засега очакванията за такава са ниски".

"Кредиторите да приемат, че ще получат парите си по-късно или вероятно ще получат по-малко пари, отколкото са очаквали – друго решение не се вижда", смята гостът.

Според Майстер има логика да се инвестира, за да се погасяват задължения. За него обаче по-големият въпрос е кой е крайният кредитор.

"Китай изнася повече, отколкото внася, и трупа резерви в дългови книжа в държави от ЕС, затова е единият голям краен кредитор. САЩ не са точно такъв".

По думите на госта общото ниво на държавния дълг на САЩ ще остане доста високо.

"Печатането на пари от централни банки изкривява пазарите. Въпреки това пазарите донякъде продължават да действат относително ефективно".

Майстер уточни, че за кредиторите е важно емитентът да е платежоспособен.

"Каквото и да купуваме сега, накрая все някой ще го опрости или купи, а това води до поемане на рискове, които не са докрай съобразени".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.