В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ивайло Пенев: Сега е идеалният момент за глобална диверсификация при акциите

Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт, В развитие, 13.08.20

14:31 | 13 август 2020
Обновен: 18:08 | 13 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Акциите привличат инвеститорите заради търсенето на доходност и малкото варианти за получаването ѝ. Ако погледнем на щатския пазар отдалеч, виждаме прекрасно представяне и страхотни ръстове. Но ако погледнем отблизо, виждаме, че шепа компании, по-малко от 10 на брой, водят тези ръстове. Ако изкараме тях от индексите, всъщност представянето на индексите не е много цветущо. Затова хората осъзнаха, че глобалната диверсификация предлага много добри възможности. Това каза Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

"Глобалната диверсификация е нещо, което заради самите ръстове на щатските акции от последните години инвеститорите са пренебрегвали. Но може би сега е идеалният момент да се помисли в тази посока. Примерът при нас е, че фондовете в глобални акции продължиха да задържат интереса. Голяма част инвестираха с регулярни вноски и кризата не ги изплаши".  

Пенев каза още, че при нискорисковите фондове вече e трудно да се покаже някаква положителна доходност, но те продължават да се представят по-добре от алтернативните възможности в банките. 

"Все повече наши клиенти, особено юридически лица, ни подават информация, че банките са намалили страшно много праговете, под които начисляват отрицателна лихва от 0,6-0,7%", посочи Пенев. 

По думите му фондовият пазар у нас е пострадал от коронавирусната криза по два канала.

"Първо, това беше най резкият спад на световните фондови пазари и освен при акциите, имаше спад и при дълговите книжа. Такива резки спадове имаше и в България. Второ, промени се активността на клиентите - част от тях са с по-консервативни настроения", отбеляза гостът. 

Според него кризата от 2008 г. и сегашната криза са предизвикани от съвсем различни неща, но реакцията е една и съща.  

“Определено този път бяхме по-подготвени. През 2008 г. отне месеци на американското правителство да одобри спасителен пакет, а сега това се случи много по-бързо”.  

По думите му въпреки че спадът е дълбок, правителствените мерки по света успокояват инвеститорите.  

Пенев посочи, че един от трендовете навсякъде е, че хората са готови да работят дистанционно.  

Според него това ускорява дигиталната трансформация на бизнеса поне с две години, а инфраструктурата е благонадеждна.  

“Всичко беше плавно. Нямам информация за проблеми с онлайн системите, те работеха през цялото време, издържаха на увеличения трафик”.  

Пенев обясни, че една от промените вследствие на сегашната криза е спадът на ликвидността по целия свят.  

Интервюто във видеото и статията не са препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.