В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС трябва да засили съюза си със САЩ заради нарастващата заплаха от Китай

Стоян Сталев, дипломат, бивш посланик на България в Германия, В развитие, 02.07.2020

14:54 | 2 юли 2020
Обновен: 15:47 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Европейският съюз е изправен пред много международни предизвикателства. Ето защо трябва да се засили съюза със САЩ, който в момента е накърнен заради изолационистката политика на президента Тръмп. Без САЩ Европа не може да упражнява силно политическо влияние, особено във военно отношение. Тежестта на НАТО трябва да се засили, за да може блокът да има силно влияние. Това каза Стоян Сталев, дипломат, бивш посланик на България в Германия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Заплахата от Китай, който действа едностранно, е голяма. Виждаме непрозрачност в поведението на Китай в много сфери. Има голямо непропорционално голямо участие на Китай в европейската икономика чрез придобиване на компании, особено в Германия".

Той поясни, че общото в политиката на Китай е агресивност и придобиване на повече права, но същевременно недопускане на прозрачност вътре в страната.

"Трябва да има мониторинг на инвестиционната политика на държави, които не отговарят на политическите стандарти на ЕС. Трябва да има и самоконтрол на европейските инвеститори къде да изнасят работна ръка". 

Сталев отбеляза, че настоящият период за Европейския съюз е изключително тежък и това прави председателството на Германия много важно. 

"Пандемията повлия негативно на свободата на движение в блока. Поради това водещата цел трябва да бъде възстановяването на свободата на движение на стоки и работна ръка. Все още има големи разлики в поведението на отделните страни членки. Трябва да се мисли за единна политика в това отношение. Това е много важно за икономиката и гражданите на ЕС".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.