За Европа не е лесно да се сбогува с евтиното производство на Китай

Въпреки това ЕС изглежда все по-амбициран да стимулира местното производство на широка гама от продукти

07:45 | 1 юли 2020
Обновен: 09:13 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските лидери обмислят да съкратят веригите на доставки и да ограничат инициативата „Един пояс, един път”. Но не навсякъде настроенията са такива, особено от страна на местния бизнес в региона. Например, в Италия Джими Балдинини, собственик на компания за дизайнерски обувки, е категоричен, че няма да прекъсва търговските си връзки с Китай, пише Bloomberg в свой анализ.

„Китайските работници са много добри в производството на спортни обувки“, коментира председателят на Baldinini, която е основана през 1910 г. в Северна Италия, където все още разполага с основния производствен хъб за топ сегмента на стоките си. За производството на спортни обувки компанията разчита на китайски завод в Шънджън.

„Производствените разходи там са със 75% по-ниски от тези в Италия. Не мога да се откажа от това сътрудничество“, обяснява той. „Няма друг начин, освен ако италианското правителство не намали драстично данъците и разходите за труд“, смята Балдинини.

Междувременно Европейският съюз изглежда все по-амбициран да разчита на местно производство заради пандемията, която изпрати икономиката на общността в най-тежката рецесия от близо век. Първоначално лекарствата и медицинското оборудване бяха основен приоритет, но вече обхватът на инициативата се разширява.

Ето защо членът на управителния съвет на Европейската централна банка Луис де Гуиндос и гуверньорът на Нидерландската централна банка Клас Кнот в отделни изявления отбелязаха, че европейските компании трябва да преместят част от техните вериги за доставка по-близо до дома, дори и това да означава по-големи разходи.

От една страна, САЩ бяха първи и по-гласовити в критиките и опасенията си от икономическия възход на Китай. Но от друга страна, Европа се стреми да ограничи експазионистичната политика на Китай, включително и чрез мита, за да възпрепятства инициативата „Един пояс, един път”.

Като част от предложения пакет за възстановяване на икономиката от коронавируса на стойност 750 млрд. евро, Европейската комисия говори за осигуряването на „стратегическа автономия“ в ключови сектори и изграждането на по-силни вериги вътре в ЕС. От комисията отбелязват, че новата фармацевтична стратегия ще се справи с рискове като ограничения производствен капацитет на Стария континент, който си пролича силно по време на коронакризата.

Но задачата на Брюксел няма да е лесна. Китай произвежда близо 40% от всички активни фармацевтични съставки, които се използват в световен мащаб, сочат данни на Stada Arzneimittel AG, германски производител на генерични лекарства.

Но все пак това не е просто предложение, което ще си остане в Брюксел. Редица национални правителства в ЕС настояват веригите на доставки да са местни, като така ще се конкурират за инвестиции за производствения капацитет по време на процеса.

Германия планира да представи стратегия за веригите за доставки през следващите няколко месеца, тъй като има за цел да намали уязвимостта на основните отрасли към потенциални смущения в търговските потоци. Като част от този процес най-голямата икономика в Европа се стреми да прилага по-строги правила за правата на човека и опазването на околната среда по отношение на входящите стоки, като начин да помогне за защитата на местните производители

Всички правила трябва да бъдат разработени по начин, който не създава допълнителна тежест за компаниите, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер през юни след среща с представители на различни сектори.

Устойчивостта на веригата за доставки е от решаващо значение за германската промишленост, тъй като 17% от нейното производство разчита на световни доставчици - много по-голям дял, отколкото в други страни. Скорошно проучване на базирания в Мюнхен институт Ifo показа, че зависимостта на Германия от международни доставчици може да възпрепятства възстановяването на бизнеса.

Доказателствата сочат, че мащабното преместване на производството обратно към Европа е малко вероятно поради непрекъснато нарастващото значение на Китай. Азиатската суперсила вече представлява около 40% от световните доставки на превозни средства. През май дори Volkswagen увеличи експозицията си към страната, като купи дялове в компанията за акумулатори Guoxuan High-Tech Co. и в своя партньор за електромобили.

За да се противопоставят на азиатското господство в акумулаторите на електрически автомобили, Франция и Германия обединиха усилията си като планират да инвестира около 8,2 милиарда евро през следващите години, за да изградят производството на батерии, заявиха от френското екологично министерство.

Преместването на производството по-близо до ЕС предполага, че някои заводи могат да бъдат разположени и извън блока. Производителят на Peugeot PSA Group отвори най-големия си завод извън Европа и Китай през миналата година в Мароко.

В стремежа си да увеличат износа, мароканските власти успяха да привлекат близо 70 производители на автомобилни компоненти с помощта на стимули, включително безплатни парцели, данъчни облекчения и масивни инвестиции в инфраструктура.

В рамките на ЕС пък Португалия вече постига резултати в усилията си за съкращаване на веригите за доставка още преди пандемията благодарение на по-ниското средно заплащане в страната.