В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Липсата на реципрочност е основният проблем в отношенията между ЕС и Китай

Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, В развитие, 23.06.20

14:00 | 23 юни 2020
Обновен: 15:49 | 23 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Липсата на реципрочност е основният проблем във взаимоотношенията между Европейския съюз и Китай. Това каза във връзка със срещата между двете страни Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Динев обясни, че ако китайска компания или индивидуални инвеститори решат да си купят акции в Deutsche Bank, Deutsche Telekom или която и да е друга компания в Европа, те нямат в момента никакви рестрикции и могат да го направят. 

“Докато не е така, когато европейска компания отиде в Китай. Тя почти няма възможност да инвестира в големите компании в страната”, допълни той.  

Като друг проблем Динев посочи, че не всички сектори са разрешени за инвестиции.  

“Например в България има туроператори, които са регистрирани от китайски граждани. Също така някои от най-големите туроператори в Европа са притежание на китайски компании. В Китай има само четири регистрирани туристически оператора с чуждестранно участие, които всъщност въобще не са представителна извадка”.  

Според него правилният начин за разрешаване на споровете е договарянето, а не силовият вариант, който прилагат САЩ.  

“Обикновено силовият вариант предизвиква реципрочна ответна мярка, която също е силова. Така в крайна сметка търговската война не поставя в добра позиция нито една от двете страни. Смятам, че този вариант, който прилага ЕС, е правилният. Въпросът е дали не трябва да се ускорят и да се зачестят тези срещи и съответно да се настоява във всяка една от посоките, в които работи ЕС, да се работи повече, за да има в крайна сметка резултати”.  

Динев смята, че ако се направи така, че бизнесът от двете страни да работи реципрочно, политиките сами би трябвало да дойдат на своето място. 

“Защото позициите на едната или другата страна са идеологически и не могат да бъдат напаснати на 100%”, каза още той.  

Като други проблеми във взаимоотношенията между ЕС и Китай Динев посочи кражбата на интелектуална собственост, разликите в начините за разплащане и признаването на биосертификатите за земеделските продукти.  

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.