Китайската икономика ще възобнови растежа си през това тримесечие

Предизвикателствата за икономиката не се променят, особено от страна на търсенето

09:47 | 23 юни 2020
Обновен: 10:27 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономистите повишиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през това тримесечие и за 2020 г., сигнализирайки повече оптимизъм, че страната е напът към постепенно възстановяване, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1.5% през второто тримесечие спрямо година по-рано, показва средната оценка на икономисти в проучване на Bloomberg, проведено миналата седмица. Това е повече от  прогнозата за 1.2% ръст при последното проучване през май. Икономистите също така ревизираха прогнозата си за растежа през цялата година до 1.8% спрямо предишната за 1.7%.

Резултатите сочат, че втората по големина икономика в света ще може да избяга от техническа рецесия, която някои икономисти предвиждаха след историческия спад от 6.8% през първите три месеца на годината на фона на спирането на икономиката заради коронавируса. В същото време, докато индустрията се връща към растеж, домакинствата все още са предпазливи и потреблението се свива.

„Китайската икономика продължава да възвръща темповете на растеж“, коментира Айдан Яо, старши икономист в AXA SA в Хонконг. Според него благодарение на възстановяването на растежа на индустриалното производство и услугите сега се очаква положителен прираст на БВП за второто тримесечие.

Политиците обещаха рекорден размер на продажбите на държавен дълг, за да спомогнат за увеличаване на вътрешното търсене, а на банките беше казано да отпускат повече кредити за бизнеса, както и да предлагат мораториум за плащанията по кредитите.

Междувременно Китайската бежова книга, която прави проучване сред 3300 фирми в страната, посочва, че икономиката отново ще се сви през трите месеца до юни и се насочва към рецесия през цялата година.

Основните показатели, включително печалби от производство, капиталови разходи и обеми на продажби на дребно, остават на исторически ниски нива и едва се подобряват спрямо нивата си през първото тримесечие, посочват от CBB International в тримесечния си доклад.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват растежът на индустриалното производство и инвестициите в дълготрайни активи да продължат да се ускоряват и да достигнат темпове, подобни на нивото преди пандемията през втората половина, показа проучването.

Предизвикателствата за икономиката не се променят, особено от страна на търсенето. Притесненията за стабилността на работните места и възобновяването на случаите на Covid-19 в Пекин вероятно ще натежат допълнително на потреблението, като икономистите прогнозират то да остане слабо през 2020 г. Производствената дефлация ще съпътства цялата година, а потребителската инфлация вероятно ще се смекчи значително заради липсата на търсене, показва проучването.

По-голямото парично облекчаване вероятно ще доведе до увеличаване на търсенето и до по-ниски разходи за заеми за бизнеса. Икономистите очакват Китайската централна банка да намали коефициента на номиналния резерв за големите банки до 11.5% от сегашните 12.5% през третото тримесечие, както и да понижи основната 7-дневна обратна репо лихва до 2.05% от сегашните 2.2%.