Китай ще стимулира икономиката с по-бърз растеж на кредитирането

Целта на централната банка е това да доведе до възстановяване на икономиката след ударите от пандемията

14:52 | 18 юни 2020
Обновен: 14:53 | 18 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Китай иска кредитите да се увеличат с близо една пета през тази година. Амбициите на институцията са част от плана за възстановяването на китайската икономика след срива от коронавируса, съобщава Bloomberg.

„Целта е планът да се реализира с рекордно издаване на облигации със специално предназначение, както и чрез увеличение на банковите заеми с 19%“, коментира гуверньорът на банката И Ган. Така общият поток на социално финансиране трябва да се увеличи до поне 30 трлн. юана (4.2 трлн. долара) през тази година, обясни Ган по време на официална пресконференция в Шанхай.

Въпреки това поради големия спад на икономиката на азиатската страна през първото тримесечие на тази година и опасенията от втора вълна на коронавируса, която да доведе до въвеждането на ограничителни мерки отново, е възможно това увеличение да не е достатъчно.

„Разширяването е много скромно, като се има предвид размера на необходимите стимули за възстановяване след ударите върху икономиката от коронавируса“, коментира Ирис Пан, икономист в ING Bank NV. “Това може да се обясни като кредитен растеж след малка криза. В момента се намира в дълбока рецесия“, допълни той.

По време на изявлението си гуверньорът на Китайската централна банка повтори посланието на премиера Ли Къцян, че банките ще трябва да пожертват печалба от 1.5 трлн. юана през тази година. „Това ще се случи по три начина – с намаляване на лихвите, използване на инструменти за директно финансиране на реалната икономика и намаляването на таксите на банките“, отбеляза Ган.

„Очакваме през втората половина на тази година паричната политика да продължи да осигурява разумна и достатъчна ликвидност“, уточни той.

Тези коментари се случват, след като китайското правителство даде индикации, че централната банка на страната ще действа за предоставянето на повече ликвидност на банките, за да могат да отпускат повече заеми. Според мерките количеството пари, което банките трябва да държат в резерв, ще бъде намалено.

„Китай ще намали нивото на минималния задължителен резерв, за да поддържа достатъчна ликвидност“, съобщи китайската държавна телевзия след вчерашното заседание на Държавния съвет, което се ръководи от премиера на Китай Ли Къцян.