Проучване: Китай се нуждае от по-дълбоки реформи след пандемията

Пекин трябва да премахне ограниченията за чуждестранни фирми, за да привлича нови играчи на пазара

12:15 | 10 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай трябва да направи повече реформи и да премахне ограниченията за чуждестранните фирми, ако иска да продължи да привлича инвестиции от чужбина, от които ще се нуждае след ударите на пандемията. Това се посочва в доклад на Европейската търговска камара, съобщава Bloomberg.

“Китай сега се изправя пред още по-голямо предизвикателство. Трябва да направи пазара си още по-привлекателен“, се посочва в годишния доклад на търговската камара, която представлява над 1700 фирми с бизнес в Китай.

„Поради пандемията компаниите дават приоритет на устойчивостта и диверсификацията на веригата за доставки, а това може да са много лоши новини за Китай, ако страната не се адаптира към възникващата ситуация“, пише още в доклада.

Бизнес средата в азиатската страна се подобрява през последната година, тъй като Пекин продължава с регулаторните реформи, макар с бавно и постепенно темпо, се отбелязва в доклада. 49% анкетираните твърдят, че развиването на бизнес в Китай е станало по-трудно през последната година. В проучването от 2019 г. подобни възгледи имат 53% от респондентите.

Китайската икономика през първото тримесечие на тази година се сви за първи път от воденето на официална статистика от 1992 г. насам. Според прогнозите икономиката на азиатската страна ще се върне към растеж през това тримесечие, но се изправя пред вътрешни и международни предизвикателства. Продажбите на дребно в Китай все още се понижават, а световната рецесия ще удари китайския износ.

Сред останалите препятствия за европейските компании при развиването на бизнес в Китай са търговската война между Пекин и Вашингтон, нарастващата стойност на работната сила, както и забавянето на световната икономика.