Toyota ще прави горивни клетки заедно с 5 китайски компании

Новото предприятие ще бъде 65% собственост на японската автомобилопроизводител

18:50 | 5 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският автомобилопроизводител Toyota Motor се обединява с пет китайски компании, включително Beijing Automobile Group и China FAW, за разработване на горивни клетки за търговски превозни средства, тъй като се стреми да навлезе повече на пазара в Китай и пазара на алтернативни източници на енергия, съобщава Bloomberg.  

В съвместния проект с Toyota ще участват Beijing SinoHytec, Dongfeng Motor и Guangzhou Automobile Group, съобщиха от компаниите в петък. 

Новото предприятие, базирано в Пекин, което ще бъде 65% собственост на Toyota, ще се нарича United Fuel Cell System R&D и ще започне работа с първоначална инвестиция от 5 милиарда йени (46 милиона долара).  

Toyota е един от най-големите привърженици на горивните клетки сред световните автомобилни производители, залагайки на това, че те могат да станат източник на енергия за електрически превозни средства наравно с батериите или дори да се представят по-добре от тях. 

Новото партньорство подчертава продължаващия интерес на Toyota към горивните клетки, особено за автобуси и камиони.  

Годишните продажби на горивни клетки са на път да достигнат 1 милион превозни средства до 2035 г., сочат данни на BloomberNEF. Очакванията са те да бъдат използвани основно за автобусите и търговските превозни средства главно в Китай, Корея, Япония и Европа.  

„Китай наистина се опитва да поеме ангажимент към горивните клетки“, заяви Сейджи Сугиура, анализатор в Tokyo Tokai.  

Шестте компании ще се опитат да разработят евтини системи за горивни клетки, като същевременно подобряват работата на задвижването, ефективността на горивото и издръжливостта.  

FAW и Dongfeng са две от трите централни правителствени автомобилни групи в Китай, а Toyota вече си партнира с Guangzhou Auto и China FAW за разработване на превозни средства с горивни клетки. Beijing Auto и GAC си партнират с чуждестранни производители на автомобили, включително Daimler и Honda Motor.  

Китайското правителство иска 1 милион превозни средства с горивни клетки по пътищата до 10 години и осигурява за този план стотици милиони юана за изследователска и развойна дейност, както и за субсидиране на покупките.  

„Пазарът на електрически превозни средства с горивни клетки, главно за търговски превозни средства, расте с темпове, каквито не се срещат никъде другаде по света“, заяви Toyota.