Икономист: Напрежението между САЩ и Китай е по-опасно от пандемията

Споровете между Вашингтон и Пекин вече не са само на търговския фронт

12:53 | 21 юни 2020
Обновен: 14:03 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Джефри Сакс, икономист. Снимка: Victor J. Blue
Джефри Сакс, икономист. Снимка: Victor J. Blue

Задълбочаващата се студена война между САЩ и Китай е повод за повече тревоги, отколкото коронавирусът, смята икономистът Джефри Сакс. 

Светът се насочва към период на “масови неуредици при липсата на лидерство” като резултат от пандемията, заяви той, цитиран от BBC. Сакс добавя, че разделението между САЩ и Китай ще усложни ситуацията. 

По думите на икономиста случващото се до голяма степен е по вина на Вашингтон. “САЩ са сила, която се опитва да разпали нова студена война с Китай. Ако това продължи, ако такъв тип подход се използва, ние няма да се върнем към нормалното, а вместо това ще се насочим към по-сериозни спорове и по-големи опасности”, посочи Сакс. 

Коментарът на Сакс идва на фона на ескалация в напрежението между САЩ и Китай на няколко фронта - не само търговския. 

В интервю за Wall Street Journal Тръмп заяви по-рано, че вярва, че Китай може да е насърчил глобалното разпространение на коронавируса като начин да дестабилизира конкурентни икономики. 

Администрацията на американския президент насочи усилията си и срещу някои компании на азиатската страна - основно към технологичния гигант Huawei, който според Белия дом е използван от Пекин за шпионаж. Китай и Huawei опровергаха тези твърдения. 

Трябва да се има предвид, че САЩ не са единствените, с които Китай има конфликт. 

Тази седмица напрежението нарасна на границата между Китай и Индия, като най-малко 20 индийски войници бяха убити в един от най-тежките актове на насилие между двете страни от почти 50 години насам. 

Междувременно Китай активно финансира икономически проекти в Пакистан, Мианмар, Шри Ланка и Непал - най-близките съседи на Индия - които изразиха опасения в Делхи, че Пекин се опитва да засили влиянието си в региона.

Според Сакс Китай трябва да направи повече на фона на нарастващите тревоги на съседните азиатски страни по отношение на мирния и отзивчив начин, по който се опитва да расте. 

"Големият избор откровено е в ръцете на Китай. Ако Китай е кооперативен, ако се ангажира с дипломация, регионално сътрудничество и многостранност, с други думи - мека сила - тогава смятам, че Азия има много светло бъдеще", посочи Сакс.