Китай и Индия - нова ескалация между ядрените сили?

За първи път от 45 г. конфликтът между двете най-населени държави отново се задълбочава

22:22 | 17 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Най-малко 20 индийски войници са загинали в Хималаите при стълкновение с китайски сили. За първи път от 45 години насам конфликтът между Китай и Индия отново отнема човешки животи. Старата вражда между двете най-населени държави в света, две големи ядрени сили, има риск да се разрази отново, пише за Der Spiegel анализаторът Лаура Хьофлингер.

Китайските и индийските войници са се нападнали взаимно чрез нанасяне на физически удари с юмруци, железни прътове и бамбукови пръчки.

Китай и Индия са във военно противоборство в планинската област Ладак в региона Кашмир. Двете съседни държави спорят за обхвата на границата помежду си. През 1962 г. конфликтът е довел до кратка война, в която Индия е разгромена. Оттогава насам съперничеството продължава - патрули се сблъскват в граничната зона и тъй като използването на оръжие е забранено, войниците си нанасят физически удари или се замерят с камъни.

През април Китайската народноосвободителна армия окупира редица гранични постове. Индийските военни изпратиха стотици войници в региона. Двете държави се обвиняват взаимно, че са проникнали в териториите си. Въпреки това, за разлика от предишните конфликти от този тип, настоящият не е сведен до една отправна точка, става ясно още от материала.

Индия разшири територия, считана от мнозина като най-отдалечена и уязвима зона по протежение на Линията на контрол (LAC) в Ладак. Това не се понрави на Пекин. Тази територия може да улесни Индия да насочва бързо военни и стоки при възникване на конфликт.

Отделно, Индия и Пакистан претендират за част от Кашмир. По данни на медии войските от двете държави се опитват да потушат ескалацията на напрежението, въпреки че пакистанските сили отново нарушиха опитите за примирие в сряда.

"Мнозина геополитически стратези смятат, че всяка криза като настоящата дава шанс за една или друга държава. Китай разширява властта си, управляващите в страната са все по-самоуверени. Пекин измества баланса на силите в Южнокитайско море. Постави си за цел да преустанови автономията на Хонконг. Защо да спре, когато нещата вървят толкова добре?", пише Der Spiegel.

Политолози смятат, че Китай иска да се възползва от уязвимостта на Индия и да превзема нейни територии в момент, в който икономиката на страната се свива за първи път от 40 години насам, а болничните капацитети се преизпълват заради пандемията от коронавируса. И двете страни се ръководят от националисти - те трябва да подходят дипломатично, а всъщност искат да излязат като победители в тази борба за власт. И все пак - никоя държава няма интерес подобни конфликти да ескалират, обобщава авторът.