Индийската блокада в Кашмир превръща болниците в гробища

Военните постове и спирането на комуникациите предизвикват недостиг на лекарства и криза в здравеопазването

17:03 | 28 август 2019
Обновен: 17:03 | 28 август 2019
Пешеходци минават покрай затворени магазини в Сринагар. Снимка:Anindito Mukherjee/Bloomberg
Пешеходци минават покрай затворени магазини в Сринагар. Снимка:Anindito Mukherjee/Bloomberg

Мудасир Ахмед Пари казва, че повече пациенти са умрели в последните три седмици, отколкото за цялата изминала година, пише Wall Street Journal.

Неговата болница, най-големия ортопедичен център в Сринагар, изпитва силен недостиг на животоспасяващи лекарства и хирургически импланти заради военната блокада на правителството в Делхи, което затрудни комуникациите и изолира целия размирен регион. Затруднена е и възможността да се потърсят специалисти от други болници, което понякога забавя критични операции.

„Много невинни хора просто умират тук без никаква вина“ казва доктор Пари, щатен ортопед в най-голямата ортопедична болница в целия щат Джаму и Кашмир. Той не посочва броя на умрелите пациенти, но казва, че операциите са паднали като брой до под десет дневно при близо три пъти повече преди блокадата. „Болниците се превърнаха в гробища“, добавя той.

От близо три седмици, повечето от 13-те милиона жители на Джаму и Кашмир живеят без телефонни линии, покритие за мобилните телефони, социални медии или интернет. Индия въведе военно положение, след като управляващата партия Бхаратия Джаната на премиера Нарендра Моди лиши щата от неговата десетилетна конституционно гарантирана автономия. Тези мерки, за които премиера твърди, че ще помогнат на икономическото развитие на Кашмир, поставиха най-бедните жители на щата на ръба на банкрута.

„Блокадата е форма на колективно наказание за жителите на Джаму и Кашмир без дори и претекст то да бъде налагано“ заяви в изявление Комитетът по човешките права към ООН. Според Индия информационното затъмнение цели да обезкуражи протести и сблъсъци с властите, както и да предотврати атаки от бунтовници. Според властите това е временно положение, но не се посочва докога ще продължи.

Много от стоките и лекарствата в Кашмир се внасят от други индийски щати, което в момента е силно затруднено. Губернаторът на Джаму и Кашмир, назначен директно от Моди, отрече в телевизионно обръщение какъвто и да е недостиг на стоки. Говорител на премиера отказа коментар по темата, а говорител на индийското МВР каза, че не е запозната с информацията за недостиг на лекарства.
Доминирания от мюсюлмани граничен с Пакистан щат Джаму и Кашмир е дългогодишна ябълка на раздора между двете страни, които са водили досега три войни помежду си. В щата действат и терористични групировки, които атакуват индийските сили за сигурност и заявяват че целта им е Кашмир да стане част от Пакистан. Делхи обвинява Исламабад в подкрепа за тероризма, което Пакистан твърдо отрича. След поредния атентат през пролетта на тази година индийски самолети атакуваха цели в Пакистан, а пакистанската армия отвърна на ударите. Мащабна война беше избегната, но напрежението между двете ядрени сили видимо се покачи.

Откакто блокадата беше въведена, туризмът, който носеше значителни приходи за местните хора, просто замря, а малкото отворени магазини и аптеки не могат да правят поръчки заради информационното затъмнение. За други жители пък блокадата е начин да изкарват пари, като продават бензин от бензиностанциите в пластмасови бутилки по къщите на хора, които се страхуват да излизат. Въпреки всичко, всички са единодушни, че това положение не може да продължи дълго без дългoтрайни последици за мира и стабилността в щата.

*************************************************************************

Официално писмо на Посолството на Индия в България, получено на 02.09.2019 г. казва следното (със съкращения):

Отмяната на временното прилагане на статия 370 от индийската конституция от индийското правителство е изцяло вътрешен въпрос за Индия. Административната промяна не засяга международните граници на Индия или линията на контрол с Пакистан.

Конституционните промени са суверенно право на всяка държава.

Статия 370 от Конституцията на Индия беше отменена за да се подобри управлението и да предостави социално-икономическа справедливост за народа на Джаму и Кашмир.

Няма жертви в резултат на тази промяна.

Основните стоки и услуги, включително електричество, вода и пречиствателни услуги, са гарантирани.

Болници и медицински учреждения функционират нормално. Няма недостиг на лекарства.

Ограниченията за придвижване са за да предотвратят безредици.

Придвижването с транспортни средства в много части на Джаму и Кашмир и Ладакх е нормално.

Банките и банкоматите работят нормално.

Телфонната свързаност постепенно се възстановява.