В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономиката на Черна гора може да пострада сериозно, ако се лиши от сръбските туристи

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, В развитие, 02.06.2020

13:56 | 2 юни 2020
Николай Кръстев, журналист и международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кръстев, журналист и международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на властите в Черна гора да не допускат граждани от Сърбия заради коронавирусната инфекция доведе до засилване на напрежението и зададе допълнителен остър тон и неяснота между двете държави. Ако Черна гора се лиши от този пазар, не е изключено да пострада сериозно в икономически план. Това заяви Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Близо 2 млн. чужденци посещават Черна гора в летния сезон. От тях 400 хил. са сърби. Те правят някъде 800 хил. нощувки там", посочи журналистът.

Кръстев обясни, че Сърбия са отнася петарналистично към Черна гора. Според него ключът в подобряването на отношенията между двете държави е в двамата президенти - Александър Вучич и Мило Джуканович, но не предвижда скоро те да осъществят обща среща. "Вероятно летният сезон ще бъде загубен за сръбските туристи в Черна гора", коментира анализаторът.

"Там, където говорят парите, политиката трябва да мълчи. В случая не е така, но трябва да се намери общ интерес за оцеляването на черногорския туризъм...".

"Регионалният съвет за сътрудничество прогнозира в изследване, че 20% от туристическите агенции в Западните Балкани са преустановили дейност по време на пандемията. 42% са съкратили драстично своите разходи. 41% от пък са тези, които могат да оцелеят, без особено да съкращават разходи. 72% от тях очакват помощ от местните правителства. Най-сериозният пример за това е Сърбия", отбеляза Николай Кръстев.

"10% от БВП на Западните Балкани до миналата година се формираше от туризма, което бе сериозно перо в местните икономики".

Журналистът подчерта и че Китай е готов да подпомогне сръбския туризъм като реверанс заради нанесените щети от коронавируса.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.