Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Европа не направи крачка напред по темата за Западните Балкани

Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения, Бизнес старт, 07.05.2020

10:17 | 7 май 2020
Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Перспективите пред икономиката на България са сходни с тези пред всички останали европейски държави. Големият проблем е икономиката да не се изоставя по време на кризата, но да е много ясен приоритетът за спасяване на хората. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Кючуков коментира темата, след като в сряда Европейската комисия направи прогноза за задаваща се историческа рецесия заради коронавирусната пандемия, според която БВП на България ще се свие със 7.2% през 2020 г.

Кючуков отбеляза, че за момента борбата за здравето на хората е оставена в ръцете на националните правителства на страните от Европейския съюз, а блокът дискутира бъдещето финансиране на възстановяването.

Експертът коментира и решенията след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

“Фактът, че Западните Балкани отново са в дневния ред на Европа е положителен”, изтъкна Кючуков. Според него обаче текстът на декларацията от вчерашната среща потвърждава този на декларацията след срещата в София през 2019 г. и отново не се прави крачка напред.

“В декларацията отсъстват две ключови понятия - разширяване и присъединяване към ЕС”.

По думите на Кючуков важно за страната ни е, че изпълнението на договора за добросъседство с България е част от условията за присъединяването на Северна Македония към блока.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук