Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Реваншизмът - лостът за влияние на Русия

Георги Киряков, политолог, Светът е бизнес, 14.08.2019

21:00 | 14 август 2019
Георги Киряков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киряков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия търси начин за реванш в Близкия изток и връщането на влиянието от времето на Студената война, както и да блокира възможности САЩ да разполагат със света. Отделно влиянието ѝ и на Балканите е много силно - първо през зависимостта от енергийни ресурси. Това поражда потенциал за възникване на редица конфликти. А раната, наречена Западни Балкани, трябва да бъде затворена. Това мнение изрази политологът Георги Киряков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Спорадични протести в Москва и Санкт Петербург се случват от много години. Включително до убийството на Борис Немцов постоянно имаше такива по теми, свързани с гражданското обществото и принципите на демокрацията и свободния пазар. Потенциалът на тези протести обаче стига до тук като идея и обхват на активистите".

Политологът смята, че недопускането на независими кандидати и опозиционни лидери до изборите за местен московски парламент е и вид страх на властта, тъй като и при предишни избори се е случвало в Москва в някои райони да бъдат избрани точно такива кандидати и в момента управляват точно тези райони. И сега властта взима превантивни мерки да предотврати възможността да се изберат и други такива хора, а това поражда сериозно напрежение и отказ от подчинение, казва още гостът.

В последните години доста от противниците на режима на Владимир Путин загубиха живота си заради свои изисквания, материали и влиянията си върху определен кръг хора в европейската част на Русия предимно, подчерта Георги Киряков.

"Инцидентът в Архангелска област и протестите са две неудобни за властта теми, които издават некомпетентност не само на отговорните за случилото се органи и провеждането на тестовете и т.н., но и на самия президент. В такива случаи държавата се опитва да прикрие основния виновник, а именно човек, който стои на върха".

Една основна формула може да бъде изведена за 20-годишното управление на Владимир Путин: той е особено щедър (и финансово) към приятелите си и обича да унижава враговете си, стига да не са толкова силни, включително и своеволията, свързани с военна агресия... отношението към Украйна...", изброи политологът.