В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Пълните складове са началото на края за щатския петрол

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 29.04.2020

14:14 | 29 април 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на цената на петрола имаме ръст от 15% в стойността на WTI. Облекчаване на мерките в редица икономики ще доведе до ръст и в търсенето. Традиционната разлика в цената между WTI и за сорта Брент от 10% в момента е около 60% нагоре за Брент, което свидетелства за огромния проблем при щатския петрол. Почти няма места за съхранение. За мнозина това е началото на края на щатския петрол. За последите 4 седмици запасите са нараснали с 63 млн. барела, заяви Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Анализаторът отбеляза, че днес по-скоро виждаме оптимизъм на пазарите, което по думите му е главно на база на облекчаване на мерките в редица икономики, което води до това завръщане на апетита за риск. "Азиатските акции се търгуват на най-високите си нива за последните два месеца. Индексът MSCI е на най-високите си нива от 12 март, а от 23 март март бележи 14% ръст", посочи Митренцев.

"Идентична на този етап е ситуацията и в Европа. Stoxx 600 се повишава с 0,1%, но от 23 март бележи 16% възстановяване. В Европа има оптимизъм с наближаване на предстоящата среща на Европейската централна банка утре".

САЩ

"САЩ  снощи затвориха на червена територия след разпродажби в технологичния сектор. Но днес фючърсите се търгуват средно с около 1% нагоре. Очаква се свиване с 4% на БВП на САЩ на годишна база", подчера Митренцев.

Фед

По повод поведението на Федералния резерв на САЩ анализаторът обясни, че вероятно няма да има понижение на лихвите, а ще се проведе дискусия за нанесените досега щети, като не е изключено да се заговори за евентуални пътища за възстановяване на икономиката. "От страна на ЕЦБ също не се очаква намаление на основния лихвен процент, но ще видим допълнителна програма за изкупуване на дълг", уточни той.

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.