В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Оптимизъм на международните борси в очакване на заседанията на ЕЦБ и Фед

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 28.04.2020

13:51 | 28 април 2020

Борсите в САЩ приключиха положителна сесия в понеделник, ръстове регистрираха по-рано днес пазарите в Азия, в Европа търговията също е на зелена територия. Инвеститорите на Стария континент очакват по-късно тази седмица заседанието на Европейската централна банка. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Иванова посочи, че за момента очакванията са ЕЦБ да увеличи покупките на дълг през следващите месеци, но да не премине към понижение на основните лихви.

“Общите покупки по всички програми на ЕЦБ могат да надхвърлят 1.5 трилиона евро през тази година”.

“През тази седмица очакваме и заседание на Федералния резерв на САЩ”, посочи още тя.

“Прогнозите са, че Фед ще даде сигнал и ще бъде решено за колко време лихвите ще останат на нива, близки до нулата. Вероятно ще се обсъди и изпълнението на спасителните програми, които вече бяха одобрени”.

Редакторът коментира и търговията на петролните пазари, където лекият суров петрол WTI продължава да поевтинява, след като цената му падна до отрицателни стойности в началото на миналата седмица.

“Нестабилността при петрола ще остане, докато икономиките не започнат да се справят с щетите от блокадите и не се върнат към нормалния си начин на работа и функциониране”, прогнозира Иванова.

Според нея очакваното решение на ЕЦБ тази седмица може да даде отражение и в цената на златото, която по-рано днес се понижи до под 1700 долара за тройунция, но навакса загубите.

“Златото е склонно да реагира, когато се предоставят мащабни стимули на пазарите”, изтъкна Иванова. По нейни думи ръст в цената на благородния метал може да последва при негативни данни за световната икономика, въпреки че физическото търсене от потребители като Индия и Китай се свива.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.