В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Съюзът ОПЕК+ може да бъде спасен, петролните пазари ги чакат трудни месеци

Матю Смит, директор Анализ на суровините в ClipperData, В развитие, 16.03.2020

14:12 | 16 март 2020
Матю Смит, директор Анализ на суровините в ClipperData. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Матю Смит, директор Анализ на суровините в ClipperData. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията на петролните пазари започва да наподобява на тази от времето на голямата рецесия от 2008-2009 г. Това каза Матю Смит, директор Анализ на суровините в ClipperData, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Проблемът е, че петролните пазари бяха засегнати както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането”, посочи Смит.

“Търсенето в Китай спадна сериозно заради коронавируса - това ще се прехвърли в Европа и по-късно в САЩ. В същото време много петрол ще наводни пазара заради ценовата война между Саудитска Арабия и Русия”.

Смит изрази очаквания в дългосрочен план ситуацията да се подобри и в даден момент да настъпи възстановяване в цените на петрола, които се понижиха до под 30 долара за барел.

“Възможно е Русия и Саудитска Арабия да се върнат на масата за преговори”.

Експертът отбеляза, че най-засегната от проблемите ще е американската шистова индустрия, като по негово мнение по-високите цени на петрола са единственият възможен изход за нея.

“Цялата шистова промишленост усеща трудностите. Вече видяхме доклади за намалени разходи и намалено производство... Единственият начин за спасение са по-високите цени. Можем да видим консолидация”.

“През следващите 3 до 6 месеца предстоят сериозни трудности за индустрията. Ще има фалирали, производството ще трябва да намалее”, прогнозира Смит.