В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Поляризацията на обществото е основната заплаха за националната сигурност на България

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, В развитие, 18.02.2020

20:37 | 18 февруари 2020
Искрен Иванов. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria
Искрен Иванов. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

Основната заплаха за националната сигурност в България е поляризацията на обществото. Поляризацията на групи, които защитават крайни гледни точки, които с нищо не помагат за солидаризирането на общественото мнение. Появяват се антисистемни групировки и така хората се разделят. Заради това България не може ефективно да защитава своя интерес. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По думите му в САЩ след 11 септември всички американци са се обединили около Буш. "Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват", каза той. 

"Има три основни точки, които трябва да защитаваме. Преди всичко няма как да защитаваме нашия интерес извън евроатлантическото пространство. Втора точка - ясна стратегия за справяне с хибридните заплахи, с кибер заплахите. Трета точка - баланс. Когато дойде време за световна политика, нека не забравяме, че в ООН има постоянни, и непостоянни членки на Съвета за сигурност", посочи експертът. 

Анализаторът коментира, че Западните Балкани са важни по две причини - "този регион е като една етнорелигиозна мозайка. Илюзия е да смятаме, че регионът е спокоен". Втората, според него, е че този регион е регион на замразен конфликт.

"С Македония е по-лесно, със Сърбия, която направи своя избор за Евразийския съюз - не е толкова лесно. Ако Сърбия не желае да е член на НАТО, тя няма място в ЕС", смята политологът. 

Той коментира и че има три основни теми след Конференцията по сигурността в Мюнхен. 

"Първата е темата за бъдещето на Близкия изток и американското военно присъствие в този район. Втората е изказването на германския президент, че основните държави, които са заплаха за международната сигурност, са Русия, Китай и САЩ".

Д-р Иванов определи това изказване като непремерено.

"Това крие предизвикателство към американските съюзници", посочи анализаторът. 

"САЩ е стълб за международната сигурност, а Русия винаги е наблягала на твърдата сила. Китай не е в състояние да води политиката, която искаше да води. Да се нарежда Америка до Русия и Китай е абсурдно". 

 Той допълни: "Третият голям акцент е бъдещето на Европа след Брекзит и сътрудничеството в областта на сигурността в своята външна политика"

Анализаторът коментира, че има и примери с България за манипулиране на ценности. Той смята, че има и криза лидерството.

"И тя се задълбочава", обясни политологът.