СТО: Спадът в глобалната търговия на стоки ще се задълбочи заради коронавируса

Международната търговия, забавена от напрежение в световен мащаб, беше повлияна и от болестта

20:13 | 17 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобалната търговия със стоки вероятно ще остане слаба през следващите месеци, тъй коронавирусът в Китай забави движението на международната търговия, която вече беше подчинена на резултатите от тарифите и несигурността, според Световната търговска организация, предаде Bloomberg.

Барометърът за търговията със стоки на организацията, базирана в Женева, вече е на ниво 95.5 пункта в сравнение с 96.6 пункта през ноември. Ако нивото е 100, това показва растеж през следващото тримесечие в съответствие със средносрочните тенденции, докато данни, по-високи или по-ниски от 100, сочат растеж над или под скорошната тенденция.

„Бавният старт може да бъде в резултат от глобалните заплахи за здравето и други скорошни развития през първите месеци на годината, които все още не са отчетени“, се казва в доклада на СТО.

Обемът на световната търговия на стоки е спаднал с 0.2% през третото тримесечие на миналата година в сравнение с година по-рано според организацията.

„Последното отчитане на барометъра не дава индикация за трайно възстановяване“, се казва в съобщението. „Всъщност ръстът на търговията може да спадне отново през първото тримесечие на 2020 г., въпреки че официалната статистика, която да потвърждава това, ще стане налична едва през юни“, обясняват от СТО. 

Спадът през последните месеци беше свързан с намалението на доставките, селскостопанските стоки и ситуацията с автомобилния сектор, заявиха от организацията. Експортните поръчки, въздушни товари и електронни компоненти, макар и под основната линия, „изглежда са стабилизирани и обикновено се очаква да нараснат през следващите месеци“, според съобщението.

„Въпреки това всеки компонент на Барометъра за търговия със стоки ще бъде повлиян от икономическото въздействие на COVID-19 и ефективността на усилията за лечение и овладяване на болестта“, заявиха от организацията.

САЩ и Китай подписаха споразумение миналия месец, което предотврати ескалацията на търговската война между двете най-големи икономики в света, но запази непокътнати тарифи за стоките и на двете страни.

Междувременно Великобритания и Европейският съюз се опитват да постигнат споразумение за трансграничната търговия през тази година, след като Великобритания официално напусна блока на 31 януари след почти половин век членство.