Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Броят на приетите български студенти в Кралството се запазва въпреки Brexit

Николай Христанов, мениджър "Висше образование", "Световно образование", Бизнес старт, 18.02.2020

11:12 | 18 февруари 2020
Обновен: 11:14 | 18 февруари 2020

През тази година за кандидат-студентите няма да има промени въпреки Brexit и те ще могат да стартират своето образование във Великобритания при досегашните условия. Това означава, че те ще получат кредит върху таксата на обучение, а тези, които се насочат към Шотландия ще могат да се възползват от безвъзмездно финансиране. Това каза Николай Христанов, мениджър "Висше образование", "Световно образование", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Промените след Brexit ще касаят тези, които започват висшето си образование от септември 2021 г.".

Той коментира, че най-много българи са кандидатствали във Великобритания през 2016 г. - около 2300 души.

"От 2016 г. насам се отчита спад от около 8% на кандидат-студентите на годишна база. Въпреки всичко всяка година се запазва броят на приетите, които потвърждават своето място и започват образованието си във Великобритания".

По думите му българските ученици все още избират предимно традиционни специалности като компютърни науки и икономика, но се наблюдава засилен интерес и към по-модерни специалности като екология, изкуствен интелект и киберсигурност.

"Британските университети държат на студентите от ЕС, тъй като искат да имат международна среда и студенти от цял свят".

Христанов обясни, че Холандия също е много популярна дестинация сред кандидатите, тъй като тя предлага най-много програми на английски език и по-ниски такси. 

Вижте целия разговор във видеото.