В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите очакват заседанието на ЕЦБ в четвъртък

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 22.01.2020

20:08 | 22 януари 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настроенията на щатската борса са оптимистични днес на фона на обещания от Китай, че страната ще бъде напълно открита с разпространението на коронавируса. Това каза форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според госта сезонът на отчетите в САЩ няма да прекрати ралито на Wall Street.

„Разбира се, възходът на американските индекси рано или късно ще спре. На този етап нямаме основания за подобни притеснения“.

„Заплахите от американски мита върху европейските автомобили са сред основните фактори, диктуващи настроенията на борсите в Европа“, коментира Митренцев. Той отбеляза, че в четвъртък предстои заседание на Европейската централна банка.

„Новият гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард на този етап не е дала ясни насоки каква ще бъде политиката ѝ. Лидери на централните банки в Европа обаче вече се обявиха за промяна в инфлационната цел“, посочи той.

Политиката на ЕЦБ ще е основният фактор, диктуващ движенията на европейските индекси“.

Анализаторът се спря и на динамиката в цените на петрола. Той отбеляза, че лекият суров петрол WTI и сортът Брент поевтиняват с по над 2.5% след прогноза на Goldman Sachs за слаб спад на търсенето заради китайския вирус.

„В момента пазарът е толкова добре снабден с петрол, че е доста по-уязвим по отношение на новини за намаляване на търсенето, отколкото на такива за свиване на продукцията“.

По думите на Митренцев Световният икономически форум в Давос донася известна волатилност на пазарите.

„Все пак където е Доналд Тръмп, там е и волатилността“, коментира анализаторът.