В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Срещата в Давос ще е сред акцентите на седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 20.01.2020

12:45 | 20 януари 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От днес Международният валутен фонд (МВФ) ще представи прогнозата си за икономиката на тази година в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще бъде във фокуса на анализаторите през тази седмица. Очакваме заседание на Японската централна банка, в сряда - на Канадската централна банка, а в четвъртък - на Норвежката и Европейската централна банка. Това разкри Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Международната конференция за Либия

"Международната конференция в Берлин за Либия остана сякаш малко встрани от медиите в България. Ангела Меркел се оказва като силен дипломат и в последната година от своето управление като канцлер. На тази среща се срещнаха доста силни прояви на его в лицето на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин, например".

"По същество се знаеше какво ще бъде постигнато на срещата. Най-важното е да се спазва договореното ембарго за вноса на оръжие. Но това не разрешава казуса, който съществува в страната - има твърде много внесени оръжия", посочи главният редактор на Investor.bg.

"Уикендът за стоковия пазар бе интензивен. Лекият ръст в цената на петрола продължава. Можем да очакваме и нови рекорди по водещите международни борси. Поне засега опасенията за търговския конфликт стихват. През последните дни на миналата седмица се появиха и потвърдени медийни съобщения за натиск от страна на САЩ, свързан с иранската криза, върху Европа".

България

Бойчо Попов припомни новината от изминалата седмица, че Емил Димитров е новият министър на околната среда и водите, заемайки поста от Нено Димов, който получи обвинение за безстопанственост и на 10 януари подаде оставка от ареста. 

Попов спомена и новината за намерението за инвестиция от 1 млрд. лв. да се създаде ВИК холдинг у нас именно заради водната криза в Перник, за да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабитилация на водопреносната мрежа.