Емил Димитров-Ревизоро е предложен за нов екоминистър

Кандидатурата му ще бъде гласувана в сряда, като дотук се стигна, след като Нено Димов подаде оставка

12:14 | 14 януари 2020
Емил Димитров. Снимка: БГНЕС
Емил Димитров. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Емил Димитров-Ревизоро да заеме овакантения пост на министър на околната среда и водите, предаде Investor. 

Кандидатурата му беше решена на Коалиционен съвет в МС във вторник.

Димитров e юрист и бивш шеф на Агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента е депутат от гражданската квота на ВМРО.

„Основната му задача ще бъде да се заеме с тотални проверки на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов на брифинг след Коалиционния съвет.

Очаква се новият екоминистър да бъде избран от парламента на първото му за годината заседание в сряда. 

Досегашният министър Нено Димов подаде оставка, след като беше задържан заради водната криза в Перник.

„Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са допускани години назад. Защото той, като министър, утвърждава графиците, които ВиК дружествата му подават. А те не са подчинени на Министерството на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 12 млн. куб. м на година”, категоричен бе Каракачанов.

Нено Димов, пак предложение на ВМРО, беше обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Той прекара една нощ в Трето районно полицейско управление в София, след като бе задържан след спецакцията в неговото ведомство.

Според прокуратурата Димов е давал разрешения водата от язовир „Студена“ да бъде използвана за промишлени нужди, въпреки че е бил надлежно уведомен в писмен вид, че нивото ѝ е значително намаляло. Съгласно Закона за водите язовирът е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата пък се съблюдава от местното ВиК, което е докладвало за проблема на министерството.

Наказателното производство е образувано преди месец, а в него предмет на проверка са ремонтът на язовирната стена и водонапорната кула, извършен със заем от Световната банка, отбеляза от своя страна наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Това е деветият член на кабинета "Борисов" 3, който напуска поста, и втората оставка от квотата на Обединените патриоти след Валери Симеонов.