Международната конференция за Либия договори оръжейно ембарго

В Либия се води гражданска война от падането на дългогодишния владетел Муамар ал Кадафи през 2011 г.

10:03 | 20 януари 2020
Снимка: БГНЕС/EPA/HAYOUNG JEON
Снимка: БГНЕС/EPA/HAYOUNG JEON

Страните, участващи в гражданската война в Либия, се споразумяха за международен механизъм за разрешаване на конфликта. Участниците в срещата на върха в Либия в Берлин се ангажираха в неделя да се придържат към оръжейното ембарго на ООН и да прекратят военната подкрепа за страните в конфликта, предава Investor.bg, позовавайки се на DPA.

В допълнение се очаква засилване на международните усилия за наблюдение на ембаргото, става ясно от изявление на 16 държави и организации. В него се призовава за широка демобилизация и разоръжаване на милициите, а всяко едно нарушение на примирието трябва да бъде санкционирано.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е доволна от резултатите от конференцията. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин напуснаха доста бързо канцлерството, където се проведе конференцията.

В Либия се води гражданска война от падането на дългогодишния владетел Муамар ал Кадафи през 2011 г. Влиятелният генерал Халифа Хафтар се бори за властта с международно признатото правителство на министър-председателя Фаджис ал-Саррадш. Турция, която подкрепя Ал-Саррадш, наскоро реши да изпрати войници в Либия.

Лидерите на Турция, Русия и Египет, както и представителите на Катар и Обединените арабски емирства, които бяха на срещата, поддържат различни играчи в конфликта. Разнопосочни са и позициите на активни европейски сили като Италия и Франция. След срещата френският президент Еманюел Макрон обърна специално внимание на пристигащите в Триполи наемници от Сирия, изпратени от Турция в подкрепа на Сарадж. "Това трябва да спре," заяви той.

В заключителния документ се формулира нов политически процес, насочен към укрепване на централните институции и връщане към политическия процес, ръководен от Организацията на обединените нации. Реформа в сектора за сигурност трябва да възстанови монопола на държавата върху насилието, се казва в документа. Изисква се спазване на международното хуманитарно право и правата на човека. Конференцията също така призовава за прозрачно и справедливо разпределение на приходите от петрол в страната.

Още по темата прочетете в Investor.bg.