В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ползите от Зелената сделка ще бъдат между 3 и 7 пъти по-големи от разходите

Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker, В развитие, 13.01.2020

16:36 | 13 януари 2020
Кингсмил Бонд. Снимка: Bloomberg TV България
Кингсмил Бонд. Снимка: Bloomberg TV България

Цената на енергийния преход ще бъде 1 или 2% от брутния вътрешен продукт на света, а ако не предприемем този преход цената ще бъде огромна - тя стига до 30% от БВП на света според различни изчисления. Това каза Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му още не са направени необходимите икономически анализи, за да можем да разглеждаме подробно ефектите от "Зелената сделка" на ЕС в дългосрочен и краткосрочен план. Целта е Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет до 2050 г.

"Дългосрочните ползи надделяват над краткосрочните разходи. Разходите ще бъдат около 1% от БВП според проучване, а ползите ще бъдат между 3 и 7 пъти по-големи", каза той. И даде пример със здравните последици.

"3,6 млн. души умират всяка година като пряко последствие от изкопаемите горива. Това прави изкопаемите горива един от най-големите убийци след тютюна", каза той. 

Другото последствие е свързано с глобалното затопляне, посочи експертът - "Ще бъдем изправени пред все повече горещи вълни. Трябва да осъзнаем, че има огромни ползи". 

"Преди 5 години смятахме, че цената на енергията ще се увеличи заради нуждата от зеления преход, но за щастие разходите падат бързо", посочи експертът. 

По отношение на реалната заплаха за финансовите пазари Кингсмил Бон коментира: "Това е феномен, който често виждаме на капиталовите пазари. Държателите на активи от старата система се чувстват застрашени от новите технологии". 

"В момента въглеродното облагане в световен мащаб е около долар за тон или 44 милиарда долара, а цената за глобалното затопляне и здравните последици от използване на изкопаеми горива се увеличава на около 100 долара на тон. Но добрите новини са, че най-накрая осъзнаваме този проблем и правителствата увеличават облагането на изкопаемите горива. 

Предложените от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен 100 млрд. евро за осигуряване на въглеродната неутралност за по-бедните държави-членки е важен фактор, но е важно и да се привлече частен капитал, заяви експертът, заради затрудненото финансово състояние на много от регионите.

Климатичната програма ще осигури и повече работни места, каза той. 

Очаквайте видео с целия разговор