В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са шансовете на България за членство в еврозоната с Лагард начело на ЕЦБ?

Проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател по финанси във ВУЗФ, В развитие, 05.11.2019

16:37 | 5 ноември 2019

Новият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е имала възможността да работи с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя си е създала достатъчно добро мнение за българите за разлика от Еманюел Макрон. Това ще даде положително отражение за присъединяването на България в еврозоната. Това каза проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател по финанси във ВУЗФ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според нея България има по-големи шансове за членство в еврозоната след встъпването на Лагард на поста в ЕЦБ.

Тя говори и за разширяването на функциите на финансовата институция. 

"Има голямо разширяване на функциите на ЕЦБ. Това се чу и в Европейския парламент, когато беше обсъждана номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ. Обезпокои ме идеята и натиска към Лагард, че ЕЦБ трябва да се ангажира и с промените в климата. От нея се очаква да „озелени“ финансовата институция".

Според Бобева „озеленяването“ би било прекалено за ЕЦБ.

По думите ѝ през последните години има тенденция промените в климата да се възпроизвеждат във всички области на политиката, включително и в тази сфера.

"Ролята на председателя на ЕЦБ е много важна, тъй като трябва да разбира добре икономиките на различни държави и монетарните инструменти".

Бобева обясни, че Лагард ще завари огромно разделение на Управителния съвет на институцията.

Вижте целия разговор във видеото.