В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Централните банки разкъсаха зависимостта между златото и среброто

Крум Атанасов, управител на Igold.bg, В развитие, 10.12.2019

14:41 | 10 декември 2019
Крум Атанасов, управител на Igold.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Крум Атанасов, управител на Igold.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическите събития доведоха до поскъпването на златото през 2019 г. Среброто може да се счита за подценено. Очаква се проблем с доставките и вероятно вдигане на цената му. Отделно, то няма заместител. Централните банки се "разделиха" с него и в момента техните покупки или продажби не влияят на цената му. За сметка на това "обгърнаха" златото като финансов актив. В този ред на мисли ценовата зависимост между него и среброто се разкъса, коментира Крум Атанасов, управител на Igold.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"2019 г. беше турбулентна както за пазарите, така и за златото. Ръстът в цената му бе знак, че има проблем в световната икономика. Стойността задържа дълго време нива от 1500 долара за тройунция. След лека корекция в момента тя се върти 1460-1470 долара. Предвижданията бяха за доста по-голям спад - от 1370 долара. Най-важните акценти, които повлияваха върху цената във възходяща посока, бяха геополитическите събития".

Златото и криптоактивите

"Криптовалутите и биткойнът възникнаха на база концепцията за електронно злато, но после се разбра, че това не е така. Сега се говори за налагане на криптовалутите като държавни такива. Към момента обаче не могат да заместят златото като тип убежище от рецесия - първо трябва да намерят своето място в света на финансите. В момента са добри по-скоро за спекулации", посочи управителят на Igold.bg.

"Очакваме политически турбулентна 2020 г. за златото на фона на предстоящи избори за президент в САЩ. Съвсем скоро ще разберем къде се движи импийчмънтът. Очакват се и избори за Сената и Камарата на представителите".

Крум Атанасов посочи, че около 45% от златото се използват като пари. "Паладият и платината са индустриални суровини на 95%, основно в автомобилостроенето и двигателите с вътрешно горене. Дългосрочно при тях очакваме с увеличаване на електромобилите цената им да пада", допълни той.

Гостът отбеляза още, че част от пазара на паладия може да премине към този на платината.