В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Надпреварата в Арктика е оспорвана

ДЕБАТ: Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа и проф. Рангел Гюров, геолог в НБУ, В Развитие, 12.09.2019 г.

15:19 | 12 септември 2019
Алекс Нестор и Рангел Гюров
Алекс Нестор и Рангел Гюров

Политическата рамка за Севера е един доста голям всеобхватен документ, който канадското правителство ще следва, за да интегрира северните територии на Канада. В Северните територии, които са 40% от цялата площ на страната от 10 млн. кв.км, живеят само 100 хиляди души, от които 80% са коренно население, т.нар. инуити. 90% от цялото население на Канада живее в един пояс по границата със САЩ, който е с около 300 км ширина, каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа в предаването "В Развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Канада е обезпокоена от ставащото в Арктика, от оживената дейност на Русия и Китай и иска да си запази позициите там".

"Още от времето на Руската империя се знае, че този регион е пълен с много богатства. Освен нефт и газ, има и находища на злато, цинкови руди и т.н. Новите технологии в цивилната, а и най-вече във военната област, изискват много нови химични елементи, които са налични в Арктика. Смята се, че 15-30% от находищата на газ и петрол са там. През август 2007 г. Русия заби знаме на дъното под самия Северен полюс. След това нейно действие се прие, че Москва има имперски претенции към целия район", заяви проф. Рангел Гюров, геолог в НБУ, в предаването.

Китай също проявява интерес към този район. Те сключиха договори с Гренландия, Исландия, Норвегия и Швеция и опитват да влязат в региона.

"Те измислиха и понятието „нов път на коприната“, каза още проф. Гюров.

Северният ледовит океан и полюсът не принадлежат на никой според международното право. Русия не може да иска собственост върху океана. Китайците са много агресивни, не само в Арктика, ами и в Африка и по целия свят. От редките елементи, които се използват в електрониката и са 14 на брой, а Китай добива 70% от тях.

"Това поставя Запада в зависимост и американците и европейците се опитват да го променят, защото не искат икономиките им да зависят толкова силно от китайски доставки", заяви Нестор.

"ЕС претърпя еволюция в мисленето си по отношение на минната индустрия, защото преди 15 години филосовията на Европа беше – правете всичко това не в нашия заден двор, а в Африка или където поискате, а ние ще внасяме готови материали. Сега насърчават минната индустрия, под строг контрол".

"Съществуват климатични изменения, които могат да доведат в до промени в методите на добив на различни изкопаеми. Много се говори за Гренландия, където се топят ледовете и ще има нова експанзия за добив на изкопаеми. Екологията трябва да е на първо място и всички добиви да са съобразени с това", заяви Гюров.

Според Алекс Нестор трябва да се стигне до баланс между индустрия и екология и има примери в минната и нефтената индустрия как едни замърсяващи производства са така направени и управлявани, за да щадят околната среда. След приемането на тази стратегия средствата, които Канада отделя за Арктика, ще се увеличат. Русия има 50 ледоразбивача, Канада има само 7.

"Това съотношение със сигурност ще се промени", каза Нестор.

Новите технологии и желанието за космическо овладяване изискват ресурси, които ги има в Арктика, и те ще се разработват, е мнението на проф. Гюров.

По думите на Нестор ресурсите на Земята се изчерпват много бързо, населението расте и ще трябват нови и нови находища.

"В Арктика има един подводен хребет (планина) Ломоносов, богат на полезни изкопаеми, за който всички държави около Северния ледовит океан претендират – Канада, Гренландия (Дания), и Русия", каза Гюров.

"Стокообменът на САЩ и Канада по обем е равен на този между САЩ и Китай. Икономиките на САЩ и Канада са напълно интегрирани, така че те ще се разберат като партньори и съюзници и за Арктика, което не зная как ще стане с Русия. Това е едно потенциално място на раздора. Освен това, в Северна Канада е разположена системата за ранно предупреждение NORAD, която е стратегически елемент за сигурността на САЩ и Канада", поясни Нестор.

В заключение проф. Гюров каза, че всички ще са принудени да търсят и да намерят общ език, тъй като играчите са стабали твърде много. 

Повече вижте във видеото.