Горещите студове на Арктика или битката за новия Персийски залив

Проблемите около суверенитета и свободата на корабоплаването в Арктика стават все по-актуални

08:37 | 29 август 2019
Ледоразбивачите са важна част от полярното корабоплаване. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Ледоразбивачите са важна част от полярното корабоплаване. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия, САЩ, а вече и "близкият до Арктика" Китай станаха състезатели в горещо рали по студения арктически лед. Надпреварата е още по-напрегната след новите геоложки проучвания във връзка с хребета Гакел и последвалото решение на ООН, което потвърди, че включените в заявката на Русия 1,2 милиона квадратни километра шелф са именно част от тази страна в геоложки план. Това увеличава потенциалните руски запаси от въглеводороди с 5 милиарда тона условно гориво, пише Investor.bg.

САЩ губят "битката за Арктика", пък написа Bloomberg. Днес трудно бихме предположили, че ледените води на Беринговия проток може в обозримо бъдеще да видят кервани от танкери като в Персийския залив, но тъкмо това е първият аспект от "битката за Арктика". "Проблемите около суверенитета и свободата на корабоплаването в Арктика стават все по-актуални. Слабоизвестен досега воден път като Беринговия проток може да стане критично важен проход, нещо като Персийски залив на бъдещето."

Още по-парлив е според Bloomberg друг аспект: американските стратези са осъзнали, че "по време на конфликт руските, а в най-близко бъдеще и китайските въоръжени сили ще могат да застрашат северните американски земи в Арктика. Те ще могат да използват възможностите си в Арктика, за да възпрепятстват развръщането на сили на САЩ в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион". 

Цялата статия вижте на Investor.bg.