В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Работодатели настояват за по-гъвкаво трудово законодателство

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия; Лазар Топчев, ръководител „Човешки ресурси“ на T MARKET, В развитие, 13.06.2019

20:13 | 13 юни 2019
Обновен: 06:43 | 5 юни 2020
Лазар Топчев, ръководител „Човешки ресурси“ на T MARKET, и Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудовото законодателство в България е доста остаряло. То не съответства на изискванията на съвременния свят, новите технологии и иновациите. Това каза Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Трудовото законодателство у нас е система от два кодекса и няколко наредби, коментира Лазар Топчев, ръководител „Човешки ресурси“ на T MARKET. Всички те трябва да бъдат в синхрон, подчерта той.

„Към момента често има случаи, в които една нормативна база противоречи на друга. Законодателството вече не може да отговори на настоящите обществено-икономически условия“.

Като пример за пропуск Топчев даде съществуването на наредба от 1987 г.,  която урежда необходимите документи за назначаването на служител на работа.

Можем да си представим доколко тези изисквания съвпадат с новите правила за защита на личните данни (GDPR)“.

Ако искаме да догоним доходите на страните от Западна Европа, трябва да направим определени стъпки за увеличаване на икономическия растеж, коментира Матеев.

„Голяма част от българите, макар процесът да се забавя, продължават да напускат страната. Имаме много ниска безработица, в София е до абсолютния минимум. Това стопира навлизането на чуждестранни инвеститори, тъй като те не могат да намерят служители“.

Според госта измененията в законодателството биха довели до връщането у нас на част от българската диаспора, както и биха намалили дела на сивия сектор.

„Вече има сформирана работна група по инициатива на Министерството на труда и социалната политика. Важно е работодателите да успеят да убедят синдикатите, че промените са от полза за всички“.