В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Американски компании са инвестирали в България над 4,5 млрд. лв. за последните 25 години

Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, В развитие, 03.04.2019

13:54 | 3 април 2019
Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е изключително важен търговски партньор за САЩ. На годишна база България изнася стоки за над 600 млн. долара за САЩ. В същото време внася стоки за около 350 млн. долара от САЩ. Стоките, които България изнася, са не само селскостопански продукти, а също така и компютри, електроника, химикали, индустриални машини. Това съобщи Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Отношенията между САЩ и ЕС, свързани с търговията, са много силни. В днешно време общата сила на двете икономики представлява 1/3-та от целия БВП на света. САЩ и ЕС представляват 50% от индивидуалното потребление. Нашата цел (на Американската търговска камара в България) е да насърчаваме двустранното търговско сътрудничество".

Беше публикуван доклад за трансатлантическата икономика, който следи всички търговски статистики между САЩ и няколко страни членки на ЕС, посочи Оливие Маркет. "Той доказва, че общите икономики са изключително силни. Хората имат склонността да забравят дълбочината на търговските взаимоотношения. Той обяснява по-добре сегашната ситуацията и стабилната основа на преговорите", допълни той.

САЩ са шестият по големина инвеститор в България, посочи Маркет.

"Несъмнено търговските спорове не са довели до нищо положително по отношение на инвестициите и растежа. Обсъжда се създаването на общи единни норми между САЩ и ЕС, които ще улеснят търговския обмен. Важно е да няма регулаторни препятствия. Другият важен сегмент на фокус за САЩ е енергетиката".

Сделката за покупката на изтребителите F16 - смятаме, че покупката на това оборудване допълнително ще подсили позицията на България като членка на НАТО и че тя ще доведе до техническо и промишлено сътрудничество със САЩ.

Очаквайте видео материал с целия разговор.