В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Всеки ден 3 тона пластмасови отпадъци се изсипват в Черно море

Данита Заричинова във В развитие, 31.07.2017

19:43 | 31 юли 2017
Автор: Кирил Петков
Данита Заричинова, Екологично сдружение За земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Данита Заричинова, Екологично сдружение За земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки ден 3 тона пластмасови отпадъци се вливат в Черно море. Това каза Данита Заричинова, екип "Нулеви отпадъци", Екологично сдружение "За земята", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "В Европа годишно се произвеждат 50 млн. тона пластмаса и е на пазара".  

"Пазарът може да работи в посока намаляване на пластмасата. Преди се водеше, че това е най-евтиния материал. Но предвид това, че трябва да се борим с толкова огромно количество трудно обработваем материал след употребата му, то пластмасата вече не се счита за евтина". 

Българинът лесно може да се научи да не използва пластмаса - трябва да има законодателни мерки, но и да има много повече информация, а и рециклирането да бъде много по-лесно, заради съвременния забързан начин на живот, добави Заричинова.   

"Под 30% от използваната пластмаса в Европа се рециклира, а останалото отива на депо или за изгаряне. Целта на новата европейска директива е този процент за рециклиране да се повиши и да се стимулира компостирането на биологичните отпадъци, които могат да се превръщат в плодородна почва". 

Кампанията "Свободни от пластмаса", съвместна инициатива на сдружение "За земята" и Greenpeace, цели "хората да се замислят  колко пластмаса използват в ежедневието си". "Работим и за законодателни промени, свързани с пластмасовите торби, например. Да има такси върху всяка една от тях, защото в наредбата има много изключения. Българинът използва 1000 торбички дневно, а в Скандинавските държави - около 80".. 

Кои са градовете - отличници в България по рециклиране на отпадъци? Защо се налага в България да се внасят отпадъци за рециклиране? Как и с какво могат да бъдат заменени нерециклируеми продукти като капсулите за кафе?