В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

От 138 находища с минерална вода в България се експлоатират 13

Жана Величкова във В развитие, 28.04.2017

15:00 | 28 април 2017
Автор: Кирил Петков
Жана Величкова, изп. директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Жана Величкова, изп. директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

138 са находищата на минерална вода с утвръдени експлоатационни характеристики, а ние работим само на 13 от тях. Това каза Жана Величкова, изп. директор на "Асоциация на производителите на безалкохолни напитки", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Потенциалът е огромен. Трябва да се направи стабилна среда. Вместо постоянните спекулации на едно находище, където вече има утвърдена марка и бранд, някой да иска паразитиращо да прави бизнес, трябва да се инвестира именно в тези свободни ресурси". ​

"България притежава минерална вода от може би почти всички видове срещани води. Разполагаме с изключително многообразие на води, но регулаторната рамка в нашия сектор няма аналог в Европа. Има много бюрократични препятствия за развиване на бизнеса и няма точни, унифицирани правила. Свидетели сме на бездушно отношение. Ние никога не сме претендирали за субсидии и финансиране, но няма дори програма за промоция на минералните води на България".

На въпроса дали браншът на бутилираните води в България е атрактивен за чуждестранните инвеститори Величкова отговори утвърдително и заяви, че в асоциацията се получават множество запитвания, но когато бъде обобщена информацията за начина, по който се регулира сектора и сложните режими, на които подлежат различните типове води, интересът на инвеститорите спада. 

"Важно е и подкрепяме устойчивите инвестиции и смятаме, че заедно трябва да изградим онези чисти и несменяеми правила, които да гарантират устойчива и силна среда за правене на бизнес. Тогава ще дойдат и по-добрите резултати". 

Българският потребител е изключително чувствителен и базира своето доверие, като клиент изключително на качеството на водата, подчерта гостът. "97% от анкетираните заявяват, че марката, компанията е тази, която отговаря за това да им бъде доставян качествен продукт".

"Качеството и здравословният избор, а не цената са факторите, които мотивират българина при избора на вода".

Какви са опорните точки на инициативата "Кристално чисти", в която участват осем компании, членове на асоциацията, с която се потвърждава ангажимента към обществото? Как образователната система на България ще бъде подкрепена от сектора и с какви конкретни стъпки?

Вижте целия коментар: