В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Брокерските агенции с добри практики страдат от липсата на регулация

Снежана Стойчева от Imoti.net, Ирена Перфанова от НСНИ, Галина Максимова от Софконсулт, Диньо Добрев от RE/MAX Lux; В развитие; 27.01.2017

22:45 | 27 януари 2017
Автор: Александра Попова
Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За възхода на жилищния пазар в България темата на регулацията отново излиза на преден план. След като не успя в продължение на няколко години да прокара закон за дейността на брокерите имоти браншът този път е твърдо решен да успее да въведе правила, та дори и със собствени сили.

Това стана ясно на бизнес закуска, организирана от портала Imoti.net, която е част от инициативата на сайта за годишни награди и отличаване на най-добрите и коректни агенции и брокери. Борсовият репортер на Investor.bg Веселина Василева разговаря по темата с мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева, председателя на УС на Националното Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ) Ирена Перфанова, управителят на Софконсулт Галина Максимова и Диньо Добрев от RE/MAX Lux

В бизнесът с недвижими имоти проблемите са с истинските и фалшивите брокери, каза Стойчева. Само че е много трудно да се определят кои са те, допълни тя, подчертавайки, че по-лесно е да се различи фалшива от истинска обява. 

В България няма регулация на бизнеса и много често господстват лошите практики, с които агенциите за недвижими имоти, които искат професионално да работят, и които са се обединили около етичните правила, се борят и се опитват да сведат до минимум, каза Перфанова. По думите ѝ прилагането на дадена регулация трябва да бъде съобразено с наличните практики на пазара, защото именно те определят обхвата на дейността на професионалния посредник.

Дълги години смятахме, че браншът може саморегулира като създадем етични правила, но се оказа, че на нашия пазар, ако няма регламент, който да е наложен със закон, това е много трудно, каза Максимова. По думите ѝ подобна е и ситуацията в Русия, "където пазарът е със значително повече традиции, отколкото в България". 

Диньо Добрев даде няколко любопитни съвета за избора на фирма-изпълнител при закупуване на имот "на зелено". Много е важно инвеститорът да е достатъчно финансово обезпечен да построи целия проект и без вноските на клиентите, каза той. Много лоша практика е когато строежът се изгражда от парите на купувачите, т.е строителят не разполага с целия ресурс, необходим за довършване на комплекса, което прави сделката хазартна, добави Добрев. 

Бизнес закуската е част от проекта “Годишни награди на imoti.net 2016”.

Генерален спонсор на “Годишните награди на imoti.net за 2016” е Банка ДСК, партньор - Via Celere.

Вижте повече!