В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Резултатът от конференцията в Швейцария е показателен за световното разделение

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "В развитие", 17.06.2024г.

16:15 | 17 юни 2024
Обновен: 17:18 | 24 юни 2024
Автор: Антония Косева

Проведе се лидерска среща в Швейцария, на която Украйна не успя да спечели доста от ключовите нации от Глобалния юг. На конференцията за мир присъстваха 93 страни, като някои от тях поискаха изрични промени в декларацията за мир преди да я подпишат, а други не пожелаха дори да преговарят преди отказа си. Категоричено си тръгнаха 13 от държавите участнички в събитието. Йордания и Ирак пък оттеглиха подписите си в следствие на липсата на промени. Това разказа Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

Забелязва се голямото разделение, което има в света относно подкрепата към Украйна. Много от държавите не успяват да намерят съмишленици в политическите си решения и убеждения. При много африкански държави се забелязва въздържание и неучастие в такива събития и конференции за мир, което е силен показател за разединение.

Саудитска Арабия скоро беше домакин на конференция, която също не доведе до краен резултат. Тя се стреми по-скоро към подобно бъдещо събитие с участие и на Русия.

“Няма как да имаш конференция за мир без участието на основния “опонент” на общественото мнение.”

При Русия също се наблюдават призиви за прекратяване на военния конфликт като само дни преди събитието в Швейцария Путин обяви, че при изтегляне на украинските армии, ще спре военните действия веднага. Той предложи също и нови съюзи за сигурност като покани всички държави членки на НАТО да се присъединят.

След европейските избори се очаква промяна в политиката спрямо Украйна и участието във войната. Статистиките сочат, че 55% от европейците се притесняват за сигурността си, което със сигурност ще доведе до реформи в Европа. Континентът е изправен пред кръстопът в каква политическа посока да поеме и това ще доведе до кардинални и различни решения, на които ще станем свидетели скоро.

Бъдещето на Великобритания също е неясно заради предстоящите им избори, но желанието им да участват във войната индивидуално е неоспоримо заради тристранното споразумение на Полша, Украйна и островната държава. 

Срещата в Италия на Г-7, от своя страна, беше показател на голямото политическо разделение, което наблюдаваме в Европа. Вътрешните политики на държавите в континента създават трусове и ще имат огромно влияние върху икономическото бъдеще в световен мащаб.

Какво е политическото бъдеще на Европа? Каква позиция спрямо войната ще заемат държавите в континента? Какъв ще бъде изводът от всички събития за мир? 

 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.