В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Перспективите за развитие пред малките български производители

Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България, и Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите, В развитие, 05.01.2017

14:50 | 5 януари 2017
Автор: Севделина Илиева
Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Все повече потребители обръщат внимание какво пазаруват. През последните години се забелязва загриженост на хората какво слагат на масата си. Това заяви Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България и доцент в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, в студиото на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България и директор Операции в Белла България, тя коментира тенденцията за увеличаване на консумацията на натурални и биопродуки, както и проблемите, стоящи пред българските производители.

„Много фермери се насочват към производство на биопродукти“, констатира доц. Димитрова. От думите й стана ясно, че тя е скептична относно перспективите големите производители да се обърнат към натурален начин на производство. „По скоро би било хубаво, ако големите вериги започнат да продават продукти от малки производители“, каза тя, допълвайки, че вече има подобен прецедент, при който голяма наша търговска верига е заложила на подобно сътрудничество.

Според доц. Димитрова въвеждането на защитени местни географски указания, каквито са например „Горнооряховския суджук“ или розовото масло, поощряват местните производители.

По думите на Атанас Урджанов днес производството на българско месо далеч не задоволява нуждите на българския пазар. Той онагледи тезата си с факта, че в сравнение с 1970 например, производството е спаднало 6 пъти. „Въпреки, че фермерите получават и държавни, и европейски помощи, броят на животните не се увеличава“, заяви той. От думите му стана ясно, че това се дължи на неравната конкуренция на месото от чужбина, което е на далеч по-ниски цени, като респективно преработвателите го предпочитат от чисто икономическа гледна точка.

Урджанов също така призова държавата да въведе изисквания към големите вериги, които да бъдат задължени да продават определен процент единствено български продукти. Той даде за пример Румъния, където подобни мерки са въведени, като процентът на местни продукти там е 51.

Вижте повече във видеото: