В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лирата се насочва към най-дългата си печеливша серия от три години

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 17. 05.2024 г.

15:15 | 17 май 2024
Обновен: 15:22 | 17 май 2024
Автор: Даниел Николов

Седмицата беше силна за финансовите пазари в Турция, като по-ортодоксалната парична политика и перспектива за по-ниска инфлация подпомогнаха нагласите на инвеститорите. Това коментира Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Лирата се насочва към най-дългата си печеливша серия от 3 години, на път за четвърта седмица на печалби спрямо долара. След като отслабна с почти 40% спрямо долара през последните 12 месеца, валутата започна да се стабилизира.

Това предполага, че инвеститорите са по-уверени в политиката, която видяхме миналата година след изборите - лихвените проценти сега са 50% от 8,5% преди почти година.

Виждаме и апетит за други активи. Миналата седмица чуждестранни инвеститори закупиха турски облигации за нетни 2,8 милиарда долара - най-големият седмичен приток от 2013 г.

Borsa Istanbul се търгува при рекордни върхове - с ръст от повече от 2,5% за седмицата. Банковият индекс също е на рекордно високо ниво - нагоре с почти 7% тази седмица.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.